hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Raširenost policikličkih aromatskih ugljikovodika u okolišu i osobna izloženost ljud

Anica Šišović ; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (13 MB) str. 243-258 preuzimanja: 337* citiraj
APA 6th Edition
Šišović, A. (1995). Raširenost policikličkih aromatskih ugljikovodika u okolišu i osobna izloženost ljud. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 46 (2), 243-258. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/145401
MLA 8th Edition
Šišović, Anica. "Raširenost policikličkih aromatskih ugljikovodika u okolišu i osobna izloženost ljud." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 46, br. 2, 1995, str. 243-258. https://hrcak.srce.hr/145401. Citirano 02.03.2021.
Chicago 17th Edition
Šišović, Anica. "Raširenost policikličkih aromatskih ugljikovodika u okolišu i osobna izloženost ljud." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 46, br. 2 (1995): 243-258. https://hrcak.srce.hr/145401
Harvard
Šišović, A. (1995). 'Raširenost policikličkih aromatskih ugljikovodika u okolišu i osobna izloženost ljud', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 46(2), str. 243-258. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/145401 (Datum pristupa: 02.03.2021.)
Vancouver
Šišović A. Raširenost policikličkih aromatskih ugljikovodika u okolišu i osobna izloženost ljud. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 1995 [pristupljeno 02.03.2021.];46(2):243-258. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/145401
IEEE
A. Šišović, "Raširenost policikličkih aromatskih ugljikovodika u okolišu i osobna izloženost ljud", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.46, br. 2, str. 243-258, 1995. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/145401. [Citirano: 02.03.2021.]

Sažetak
Policiklički aromatski ugljikovodici (PAU) nastaju pri nepotpunom izgaranju organskih spojeva u prirodi ili kao posljedica ljudskih aktivnosti, pa su stoga vrlo rašireni u svim medijima okoliša. lako se nalaze u niskim koncentracijama, zbog kancerogenog odnosno mutagenog djelovanja nekih PAU, u posljednje im se vrijeme posvećuje sve više pažnje osobito otkad su razvijene analitičke metode velike osjetljivosti koje omogućuju njihovo praćenje. U radu je prikazana kemijska struktura i nomenklatura PAU te njihovo biološko djelovanje. Osim toga opisane su razine i raširenost PAU u okolišu, s posebnim osvrtom na ponašanje i sudbinu ovih spojeva u atmosteri te proučavanje osobne izloženosti ljudi ovim spojevima.

Ključne riječi
identifikacija izvora; onečišćenje hrane; onečišćenje tla; onečišćenje vode; onečišćenje zraka; svojstva policikličkih aromatskih ugljikovodika; unutarnja atmosfera

Hrčak ID: 145401

URI
https://hrcak.srce.hr/145401

[engleski]

Posjeta: 565 *