hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Neke imunološke reakcije radnica na preradi hrane za perad

E. Žuškin ; Škola narodnog zdravlja »Andrija Štampar« Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
J. Mustajbegović ; Škola narodnog zdravlja »Andrija Štampar« Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
B. Kanceljak ; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska
L. Štilinović ; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (6 MB) str. 31-38 preuzimanja: 109* citiraj
APA 6th Edition
Žuškin, E., Mustajbegović, J., Kanceljak, B. i Štilinović, L. (1994). Neke imunološke reakcije radnica na preradi hrane za perad. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 45 (1), 31-38. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/147090
MLA 8th Edition
Žuškin, E., et al. "Neke imunološke reakcije radnica na preradi hrane za perad." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 45, br. 1, 1994, str. 31-38. https://hrcak.srce.hr/147090. Citirano 27.06.2019.
Chicago 17th Edition
Žuškin, E., J. Mustajbegović, B. Kanceljak i L. Štilinović. "Neke imunološke reakcije radnica na preradi hrane za perad." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 45, br. 1 (1994): 31-38. https://hrcak.srce.hr/147090
Harvard
Žuškin, E., et al. (1994). 'Neke imunološke reakcije radnica na preradi hrane za perad', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 45(1), str. 31-38. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/147090 (Datum pristupa: 27.06.2019.)
Vancouver
Žuškin E, Mustajbegović J, Kanceljak B, Štilinović L. Neke imunološke reakcije radnica na preradi hrane za perad. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 1994 [pristupljeno 27.06.2019.];45(1):31-38. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/147090
IEEE
E. Žuškin, J. Mustajbegović, B. Kanceljak i L. Štilinović, "Neke imunološke reakcije radnica na preradi hrane za perad", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.45, br. 1, str. 31-38, 1994. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/147090. [Citirano: 27.06.2019.]

Sažetak
Ispitivan je odnos respiratornih simptoma i imunoloških nalaza u 57 radnica zaposlenih na preradi hrane za perad i u 51 neizložene radnice. Prevalencija svih kroničnih respiratornih simptoma bila je značajno viša u izloženih nego u kontrolnih radnica (P<0,01) osim za profesionalnu astmu. Najviša prevalencija kroničnih respiratornih simptoma utvrđena je za kronični kašalj (49%), zatim za dispneju (43,9%), rinitis (38,6%), kronični iskašljaj (31,6%) i kronični bronhitis (26,3%). Profesionalna astma utvrđena je u 5,3% izloženih radnica. U izloženih radnica s pozitivnim kožnim prick testom na hranu za perad utvrđena je znatno viša prevalencija svih kroničnih respiratornih simptoma nego u onih s negativnim kožnim testovima, premda su razlike bile statistički značajne samo za rinitis (P<0,05). Najčešće pozitivne kožne reakcije zabilježene su na ekstrakt hrane za perad (izložene: 66,7%; kontrolne: 25,5%; P<0,05). Povišena koncentracija imunoglobulina IgE utvrđena je u 19 (33,3%) izloženih i u četiri (7,9%) kontrolne radnice (P<0,01). U tri izložene radnice sa simptomima profesionalne astme utvrđene su povišene vrijednosti IgE. Naši podaci potvrđuju prethodne rezultate upućujući na to da profesionalna izloženost prašini hrane za perad može biti povezana s razvojem kroničnih respiratornih simptoma i imunoloških promjena u izloženih radnica.

Ključne riječi
profesionalna izloženost; radna okolina; respiratorni simptomi

Hrčak ID: 147090

URI
https://hrcak.srce.hr/147090

[engleski]

Posjeta: 219 *