hrcak mascot   Srce   HID

Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, Vol. 44 No. 3, 1993.

Pregledni rad

Analiza patulina u jabučnom soku

S. Duraković ; Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučlišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
B. Radić ; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska
F.V. Golem ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Z. Duraković ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
T. Beritić ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb, Hrvatska
Lj.M. Lalić ; Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučlišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (4 MB) str. 263-267 preuzimanja: 128* citiraj
APA 6th Edition
Duraković, S., Radić, B., Golem, F.V., Duraković, Z., Beritić, T. i Lalić, Lj.M. (1993). Analiza patulina u jabučnom soku. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 44 (3), 263-267. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/147253
MLA 8th Edition
Duraković, S., et al. "Analiza patulina u jabučnom soku." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 44, br. 3, 1993, str. 263-267. https://hrcak.srce.hr/147253. Citirano 25.05.2019.
Chicago 17th Edition
Duraković, S., B. Radić, F.V. Golem, Z. Duraković, T. Beritić i Lj.M. Lalić. "Analiza patulina u jabučnom soku." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 44, br. 3 (1993): 263-267. https://hrcak.srce.hr/147253
Harvard
Duraković, S., et al. (1993). 'Analiza patulina u jabučnom soku', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 44(3), str. 263-267. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/147253 (Datum pristupa: 25.05.2019.)
Vancouver
Duraković S, Radić B, Golem FV, Duraković Z, Beritić T, Lalić LjM. Analiza patulina u jabučnom soku. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 1993 [pristupljeno 25.05.2019.];44(3):263-267. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/147253
IEEE
S. Duraković, B. Radić, F.V. Golem, Z. Duraković, T. Beritić i Lj.M. Lalić, "Analiza patulina u jabučnom soku", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.44, br. 3, str. 263-267, 1993. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/147253. [Citirano: 25.05.2019.]

Sažetak
Istraživana je mogućnost kvantitativnog određivanja patulina tu jabučinom soku. Postupak je uključivao ekstrakciju patulina iz soka s pomoću etil-acetata, pročišćavanje ekstrakata kromatografijom na stupcu silikagela te kvalitativno i kvantitativno određivanje s pomoću tankoslojne kromatografijc. Izlaganjem ploča za tankoslojnu kromatografiju koncentriranim parama amonijaka dobiveni su derivati s intenzivnijom fluorescencijom, što je olakšalo kvantitativno fluorodenzitometrijsko određivanje patulina. Granična koncentracija, što se s pomoću upotrijebljene metode mogla odrediti, bila je 200 ng čistog patulina i 100 µg patulina na litru soka. Djelotvomost postupka bila je od 78 do 110%, a prosječna vrijednost djelotvornosti bila je 98%.

Ključne riječi
analitičke metode; fluorodenzitometrijska metoda; kromatografska tehnika; mikotoksini; plijesni

Hrčak ID: 147253

URI
https://hrcak.srce.hr/147253

[engleski]

Posjeta: 286 *