hrcak mascot   Srce   HID

Review article

Fuzarijski mikotoksini u hrani i hrani za životinje

Jelka Pleadin   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Hrvatski veterinarski institut
Jadranka Frece ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Višnja Vasilj ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Ksenija Markov ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Fulltext: croatian, pdf (355 KB) pages 6-13 downloads: 636* cite
APA 6th Edition
Pleadin, J., Frece, J., Vasilj, V. & Markov, K. (2015). Fuzarijski mikotoksini u hrani i hrani za životinje. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 10 (1-2), 6-13. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/147816
MLA 8th Edition
Pleadin, Jelka, et al. "Fuzarijski mikotoksini u hrani i hrani za životinje." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 10, no. 1-2, 2015, pp. 6-13. https://hrcak.srce.hr/147816. Accessed 21 Jul. 2019.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Jelka, Jadranka Frece, Višnja Vasilj and Ksenija Markov. "Fuzarijski mikotoksini u hrani i hrani za životinje." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 10, no. 1-2 (2015): 6-13. https://hrcak.srce.hr/147816
Harvard
Pleadin, J., et al. (2015). 'Fuzarijski mikotoksini u hrani i hrani za životinje', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 10(1-2), pp. 6-13. Available at: https://hrcak.srce.hr/147816 (Accessed 21 July 2019)
Vancouver
Pleadin J, Frece J, Vasilj V, Markov K. Fuzarijski mikotoksini u hrani i hrani za životinje. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2015 [cited 2019 July 21];10(1-2):6-13. Available from: https://hrcak.srce.hr/147816
IEEE
J. Pleadin, J. Frece, V. Vasilj and K. Markov, "Fuzarijski mikotoksini u hrani i hrani za životinje", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.10, no. 1-2, pp. 6-13, 2015. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/147816. [Accessed: 21 July 2019]

Abstracts
Fuzarijski mikotoksini, među kojima su najzastupljeniji zearalenon, deoksinivalenol, fumonizini i T-2 toksin, su česti onečišćivaći hrane i hrane za životinje, primarno žitarica i njihovih proizvoda. Onečišćenje hrane fuzarijskim mikotoksinima može uzrokovati brojne kronične i akutne toksične učinke u ljudi i životinja. Razina onečišćenja ovisna je o brojnim čimbenicima, započinje još na polju i moguća je u svim fazama proizvodnje hrane „od polja do stola“, uključujući skladištenje, te varira s obzirom na geografsko područje i klimatske uvjete. U određenoj mjeri, prisutnost manjih količina fuzarijskih mikotoksina u žitaricama i srodnim prehrambenim proizvodima je neizbježna, te je od velikog značaja za zaštitu javnog zdravlja uspostava smjernica i odredbi zakonodavstva i procjena rizika na nivou svake zemlje. U cilju sprječavanja onečišćenja te štetnih posljedica po zdravlje ljudi i životinja, kao i ekonomskih gubitaka u prehrambenoj i stočarskoj industriji, vrlo je značajna primjena prikladnih preventivnih mjera. Ukoliko ipak dođe do značajnijeg onečišćenja, potrebna je primjena učinkovitih metoda redukcije odnosno dekontaminacije, uz sustavnu kontrolu razine fuzarijskih mikotoksina i primjenu suvremenih analitičkih metoda u njihovoj detekciji.

Keywords
zearalenon; deoksinivalenol; T-2 toksin; fumonizin; žitarice; onečišćenje hrane i hrane za životinje

Hrčak ID: 147816

URI
https://hrcak.srce.hr/147816

Visits: 914 *