Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

MLJEKARSKI PRAKTIKUM SREDNJE GOSPODARSKE ŠKOLE KRIŽEVCI U OBRAZOVNOJ FUNKCIJI

Mario Čuklić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Dražen Čuklić ; Visoko gospodarsko udilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Tatjana Jelen ; Visoko gospodarsko udilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Ivanka Juraić ; Srednja gospodarska škola Križevci, Križevci, Hrvatska
Ankica Markulin ; Srednja gospodarska škola Križevci, Križevci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 450 Kb

str. 119-127

preuzimanja: 482

citiraj


Sažetak

Mljekarski praktikum Srednje gospodarske škole Križevci ove godine slavi 15 godina rada. Svečano je otvoren 12. travnja 1999. Praktikum je izgrađen u sklopu projekta izgradnje malih mljekara (PSO/CRO/1/1) u suradnji s Ministarstvom prosvjete i športa te vladom Kraljevine Nizozemske. Počeci stvaranja mljekarskog praktikuma, nakon četrdesetogodišnje stanke u radu, pri tadašnjem Poljoprivrednom školskom i istraživačkom centru Križevci,
datiraju iz 1992. kada je škola dobila donacijom Sirele Bjelovar dio mljekarske opreme. Današnji praktikum se sastoji od mljekarske vježbaonice, zrione s pratećim prostorijama te mljekarskog laboratorija s dvije učione. Osim za potrebe nastave učenika i studenata te za održavanje raznih specijalističkih seminara iz sirarstva, praktikum se koristi i za preradu i prodaju svježeg sirovog mlijeka. Od mliječnih proizvoda proizvodi se svježi kravlji sir i
kiselo vrhnje, domaći maslac te polutvrdi sir Gauda. Praktikum je zamišljen kao mali obrazovni pogon s preradom do 150 kg mlijeka dnevno. Povećanje potražnje za mliječnim proizvodima uvjetovalo je povećanje kapaciteta prerade na 300 kg, što je omogućeno proširenjem mliječne farme pri Srednjoj gospodarskoj školi 2002. Ovaj porast kapaciteta prerade u praktikumu odnosi se prije svega na porast prodaje mliječnih proizvoda, dok prodaja svježeg sirovog mlijeka bilježi stagnaciju. Treba istaknuti porast prodaje polutvrdog sira Gaude zbog kojeg se planira daljnje povećanje kapaciteta prerade mlijeka na 400 kg. Proizvodi iz mljekarskog praktikuma izlažu se od 2004. na mnogim izložbama, osvojena su brojna priznanja i medalje od kojih su mnoga šampionska.

Ključne riječi

mljekarski praktikum; kapacitet prerade mlijeka; mliječni proizvodi

Hrčak ID:

147855

URI

https://hrcak.srce.hr/147855

Datum izdavanja:

22.10.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.666 *