hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Utjecaj tjelesne mase crnih slavonskih svinja na kvalitetu slavonskih šunki

Prof. Đuro Senčić ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Petra Svačića 1 d, 31000 Osijek
Danijela Samac ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Petra Svačića 1 d, 31000 Osijek
Andrija Matić, dipl. inž. ; Vukovarsko-srijemska županija. Upravni odjel za poljoprivredu i šumarstvo, Glagoljaška 17, 32 100 Vinkovci

Puni tekst: hrvatski, pdf (179 KB) str. 345-349 preuzimanja: 126* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, P.Đ., Samac, D. i Matić, dipl. inž., A. (2015). Utjecaj tjelesne mase crnih slavonskih svinja na kvalitetu slavonskih šunki. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (4), 345-349. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/149287
MLA 8th Edition
Senčić, Prof. Đuro, et al. "Utjecaj tjelesne mase crnih slavonskih svinja na kvalitetu slavonskih šunki." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 4, 2015, str. 345-349. https://hrcak.srce.hr/149287. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Senčić, Prof. Đuro, Danijela Samac i Andrija Matić, dipl. inž.. "Utjecaj tjelesne mase crnih slavonskih svinja na kvalitetu slavonskih šunki." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 4 (2015): 345-349. https://hrcak.srce.hr/149287
Harvard
Senčić, P.Đ., Samac, D., i Matić, dipl. inž., A. (2015). 'Utjecaj tjelesne mase crnih slavonskih svinja na kvalitetu slavonskih šunki', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(4), str. 345-349. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/149287 (Datum pristupa: 18.07.2019.)
Vancouver
Senčić PĐ, Samac D, Matić, dipl. inž. A. Utjecaj tjelesne mase crnih slavonskih svinja na kvalitetu slavonskih šunki. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 18.07.2019.];XVII(4):345-349. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/149287
IEEE
P.Đ. Senčić, D. Samac i A. Matić, dipl. inž., "Utjecaj tjelesne mase crnih slavonskih svinja na kvalitetu slavonskih šunki", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 4, str. 345-349, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/149287. [Citirano: 18.07.2019.]

Sažetak
Tjelesna masa svinja prije klanja je jedan od čimbenika kvalitete butova i suhih šunki. Kvaliteta suhih šunki istraživana je od crnih slavonskih svinja tovljenih do 130 kg tjelesne mase (n = 10) i do 180 kg tjelesne mase (n = 10). Omjer spolova u skupinama bio je jednak. Tehnologija prerade butova sastojala se od usoljavanja (30 dana), hladnog dimljenja (60 dana) i zrenja (12 mjeseci). Teže svinje u odnosu na one lakše, daju masnije šunke, sa značajno (p<0,01) debljim potkožnim masnim tkivom (3,10 cm : 1,84 cm), s mesom intenzivnije crvene boje (CIE a* = 19,02 : 20,44), s više sirove masti (13,80% : 7,67%), a s manje sirovih proteina (25,83% : 29,20%) i pepela (8,53% : 12,46%). Senzorna svojstva šunki (čvrstoća, okus) od težih svinja nešto su bolja u odnosu na ista od šunki lakših svinja. Zbog veće količine potkožne, intermuskularne i intramuskularne masti u šunkama od težih crnih slavonskih svinja (180 kg), a imajući u vidu i ekonomsku učinkovitost tova svinja (veći utrošak hrane za kg prirasta), opravdano je proizvoditi šunke od crnih slavonskih svinja s manjim tjelesnim masama (130 kg), koje daju šunke s manje masnog tkiva, s manje intramuskularne masti, s više sirovih proteina u mesu, a s dobrim senzoričkim svojstvima.

Ključne riječi
crna slavonska svinja; tjelesna masa; šunka

Hrčak ID: 149287

URI
https://hrcak.srce.hr/149287

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 319 *