Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Identifikacija mesa lopatara molekularnim metodama

Tomislav Gomerčić ; Zavod za biologiju, Veterinarski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb.
Magda Sindičić ; Zavod za biologiju, Veterinarski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb.
Zdravko Janicki ; Zavod za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb.
Tajma Trupec ; Veterinarski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb.
Ines Ines ; Veterinarski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb.
Dean Konjević orcid id orcid.org/0000-0001-6955-6419 ; Zavod za veterinarsku ekonomiku i epidemiologiju, Veterinarski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb.


Puni tekst: hrvatski pdf 122 Kb

str. 350-352

preuzimanja: 380

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 133 Kb

str. 368-370

preuzimanja: 332

citiraj


Sažetak

Utvrđivanje vrste od koje potječe meso u prehrambenim proizvodima pouzdano i jednostavno se može provoditi korištenjem vrsno specifičnih
početnica koje ciljaju točno određene kratke odsječke DNK. Cilj našeg istraživanja bila je izrada vrsno specifičnih početnica za umnažanje
kontrolne regije mitohondrijske DNK jelena lopatara (Dama dama), te optimiziranje protokola lančane reakcije polimeraze (PCR) za korištenje
navedenih početnica. Početnice se koriste za identifikaciju jelena lopatara i njegovo razlikovanje od ostalih vrsta, koristeći samo izolaciju DNK, PCR i elektroforezu. Upotreba početnica ispitana je na osam uzoraka jelena lopatara, tri uzorka jelena običnog i tri uzorka srne obične.

Ključne riječi

početnica; mitohondrijska DNK; jelen lopatar; Dama dama

Hrčak ID:

149288

URI

https://hrcak.srce.hr/149288

Datum izdavanja:

1.6.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 1.797 *