hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Kako unaprijediti lanac mesa: pregled kriterija

Ilija Djekić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8132-8299 ; Odjel za upravljanje sigurnošću i kakvoćom prehrambenih proizvoda, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište u Beogradu, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija
Igor Tomašević   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1611-2264 ; Odjel za prehrambenu tehnologiju namirnica životinjskog podrijetla, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište u Beogradu, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija

Puni tekst: hrvatski, pdf (245 KB) str. 353-360 preuzimanja: 320* citiraj
APA 6th Edition
Djekić, I. i Tomašević, I. (2015). Kako unaprijediti lanac mesa: pregled kriterija. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (4), 353-360. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/149289
MLA 8th Edition
Djekić, Ilija i Igor Tomašević. "Kako unaprijediti lanac mesa: pregled kriterija." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 4, 2015, str. 353-360. https://hrcak.srce.hr/149289. Citirano 19.07.2019.
Chicago 17th Edition
Djekić, Ilija i Igor Tomašević. "Kako unaprijediti lanac mesa: pregled kriterija." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 4 (2015): 353-360. https://hrcak.srce.hr/149289
Harvard
Djekić, I., i Tomašević, I. (2015). 'Kako unaprijediti lanac mesa: pregled kriterija', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(4), str. 353-360. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/149289 (Datum pristupa: 19.07.2019.)
Vancouver
Djekić I, Tomašević I. Kako unaprijediti lanac mesa: pregled kriterija. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 19.07.2019.];XVII(4):353-360. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/149289
IEEE
I. Djekić i I. Tomašević, "Kako unaprijediti lanac mesa: pregled kriterija", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 4, str. 353-360, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/149289. [Citirano: 19.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (200 KB) str. 371-377 preuzimanja: 477* citiraj
APA 6th Edition
Djekić, I. i Tomašević, I. (2015). How to improve the meat chain: overview of assessment criteria. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (4), 371-377. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/149289
MLA 8th Edition
Djekić, Ilija i Igor Tomašević. "How to improve the meat chain: overview of assessment criteria." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 4, 2015, str. 371-377. https://hrcak.srce.hr/149289. Citirano 19.07.2019.
Chicago 17th Edition
Djekić, Ilija i Igor Tomašević. "How to improve the meat chain: overview of assessment criteria." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 4 (2015): 371-377. https://hrcak.srce.hr/149289
Harvard
Djekić, I., i Tomašević, I. (2015). 'How to improve the meat chain: overview of assessment criteria', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(4), str. 371-377. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/149289 (Datum pristupa: 19.07.2019.)
Vancouver
Djekić I, Tomašević I. How to improve the meat chain: overview of assessment criteria. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 19.07.2019.];XVII(4):371-377. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/149289
IEEE
I. Djekić i I. Tomašević, "How to improve the meat chain: overview of assessment criteria", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 4, str. 371-377, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/149289. [Citirano: 19.07.2019.]

Sažetak
Ovaj rad daje pregled postojećih metodologija koje se primjenjuju za procjenu lanca mesa. Ovisno o ulozi proizvođača u samom lancu,
vrsti procjene i kriterijima ocjenjivanja, autori su analizirali različite sustave i postupke usmjerene poboljšanju sigurnosti hrane i značajki
kvalitete u proizvodnji mesa.
Uloga pojedine tvrtke mesne industrije u lancu mesa utječe na provođenje očekivanih kriterija za sigurnost i/ili kvalitetu hrane. Autori su identificirali razne međunarodne norme koje se odnose na navedene zahtjeve i procijenili ih primjenom akreditiranih i neakreditiranih programa. Ovisno o vrsti audita (prve, druge i treće strane), autori su istraživali glavne sudionike i njihovu ulogu u procesu procjene. Naposljetku, autori su analizirali zakonske zahtjeve i metodologiju za procjenu pravne usklađenosti, koji se odnose na sigurnost mesnih proizvoda.

Ključne riječi
sigurnost hrane; kvaliteta; procjena; kriteriji; meso

Hrčak ID: 149289

URI
https://hrcak.srce.hr/149289

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 1.019 *