hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Vinogradarstvo Šibensko-kninske županije s posebnim osvrtom na vinogorje Primošten

Leo Gracin

Puni tekst: hrvatski, pdf (314 KB) str. 387-398 preuzimanja: 480* citiraj
APA 6th Edition
Gracin, L. (2014). Vinogradarstvo Šibensko-kninske županije s posebnim osvrtom na vinogorje Primošten. Godišnjak Titius, 6-7 (6-7), 387-398. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/149717
MLA 8th Edition
Gracin, Leo. "Vinogradarstvo Šibensko-kninske županije s posebnim osvrtom na vinogorje Primošten." Godišnjak Titius, vol. 6-7, br. 6-7, 2014, str. 387-398. https://hrcak.srce.hr/149717. Citirano 25.09.2020.
Chicago 17th Edition
Gracin, Leo. "Vinogradarstvo Šibensko-kninske županije s posebnim osvrtom na vinogorje Primošten." Godišnjak Titius 6-7, br. 6-7 (2014): 387-398. https://hrcak.srce.hr/149717
Harvard
Gracin, L. (2014). 'Vinogradarstvo Šibensko-kninske županije s posebnim osvrtom na vinogorje Primošten', Godišnjak Titius, 6-7(6-7), str. 387-398. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/149717 (Datum pristupa: 25.09.2020.)
Vancouver
Gracin L. Vinogradarstvo Šibensko-kninske županije s posebnim osvrtom na vinogorje Primošten. Godišnjak Titius [Internet]. 2014 [pristupljeno 25.09.2020.];6-7(6-7):387-398. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/149717
IEEE
L. Gracin, "Vinogradarstvo Šibensko-kninske županije s posebnim osvrtom na vinogorje Primošten", Godišnjak Titius, vol.6-7, br. 6-7, str. 387-398, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/149717. [Citirano: 25.09.2020.]

Sažetak
Vinogardarska područja Europe proizvodi su baštine određenoga kraja. Realnost je vinogradarstva u primoštenskom kraju da se zadrži na sadašnjoj razini. Razlozi su višestruki: nedovoljna populacija; imovinsko-pravni odnosi; turistička djelatnost; nerazvijenost znanja i tehnika održavanja i podizanja nasada; nedovoljno razumijevanje lokalne sredine prema vinskomu turizmu i općenito prodaji
vina; loša zakonska regulativa o trgovanju vinom (možda se to riješi nedavnim ulaskom u EU). Budućnost vinogradarstva ovoga kraja može se odvijati u različitim pravcima. Uslijed intenzivnoga trenda razvoja vinskoga turizma u svijetu, sudionici se uključuju u taj trend i ponuda se razvija. Mogući je razvoj i da se kupuje i prerađuje grožđe s drugih područja (zbog niže cijene grožđa). U svijetu postoji
praksa zadržavanja specifičnih i teže obradivih područja gdje se, radi očuvanja baštine, odnosno krajolika, potiče i podržava vinogradarstvo s različitih državnih ili lokalnih razina. Ekološka se proizvodnja može uvrstiti zbog proširenja ponude i kao jedan od razloga da proizvod uspije na tržištu, ali su troškovi takve proizvodnje veći, a cijena gotovoga proizvoda uvećava se za rast troškova. Razvoj ovoga
kraja moguć je kroz razvoj brenda vina, za što postoje svi potrebni preduvjeti (sorta, karakteristični terroir). Sličan scenarij trebao bi vrijediti i za ostala specifična i turistički razvijena područja u poriječju Krke. Najveća je prednost vinogradarskih područja Šibensko-kninske županije specifični terroir koji se posebno ocrtava kroz autohtone sorte grožđa koje su temelj razvoja hrvatskoga vinogradarstva

Ključne riječi
vinogradarstvo; Šibensko-kninska županija; vinogorje Primošten; razvoj; brend vina

Hrčak ID: 149717

URI
https://hrcak.srce.hr/149717

Posjeta: 649 *