Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Vinogradarstvo Šibensko-kninske županije s posebnim osvrtom na vinogorje Primošten

Leo Gracin


Puni tekst: hrvatski pdf 314 Kb

str. 387-398

preuzimanja: 1.080

citiraj


Sažetak

Vinogardarska područja Europe proizvodi su baštine određenoga kraja. Realnost je vinogradarstva u primoštenskom kraju da se zadrži na sadašnjoj razini. Razlozi su višestruki: nedovoljna populacija; imovinsko-pravni odnosi; turistička djelatnost; nerazvijenost znanja i tehnika održavanja i podizanja nasada; nedovoljno razumijevanje lokalne sredine prema vinskomu turizmu i općenito prodaji
vina; loša zakonska regulativa o trgovanju vinom (možda se to riješi nedavnim ulaskom u EU). Budućnost vinogradarstva ovoga kraja može se odvijati u različitim pravcima. Uslijed intenzivnoga trenda razvoja vinskoga turizma u svijetu, sudionici se uključuju u taj trend i ponuda se razvija. Mogući je razvoj i da se kupuje i prerađuje grožđe s drugih područja (zbog niže cijene grožđa). U svijetu postoji
praksa zadržavanja specifičnih i teže obradivih područja gdje se, radi očuvanja baštine, odnosno krajolika, potiče i podržava vinogradarstvo s različitih državnih ili lokalnih razina. Ekološka se proizvodnja može uvrstiti zbog proširenja ponude i kao jedan od razloga da proizvod uspije na tržištu, ali su troškovi takve proizvodnje veći, a cijena gotovoga proizvoda uvećava se za rast troškova. Razvoj ovoga
kraja moguć je kroz razvoj brenda vina, za što postoje svi potrebni preduvjeti (sorta, karakteristični terroir). Sličan scenarij trebao bi vrijediti i za ostala specifična i turistički razvijena područja u poriječju Krke. Najveća je prednost vinogradarskih područja Šibensko-kninske županije specifični terroir koji se posebno ocrtava kroz autohtone sorte grožđa koje su temelj razvoja hrvatskoga vinogradarstva

Ključne riječi

vinogradarstvo; Šibensko-kninska županija; vinogorje Primošten; razvoj; brend vina

Hrčak ID:

149717

URI

https://hrcak.srce.hr/149717

Datum izdavanja:

10.2.2015.

Posjeta: 1.762 *