Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.14798/73.4.846

UČINCI REŽIMA HRANIDBE NA RAST KONVERZIJU HRANE I VELIČINSKU VARIJACIJU KOD SOMA Silurus glanis

Máté Havas ; National Agricultural Research and Innovation Centre, Research Institute for Fisheries and Aquaculture, H-5540 Hungary, Anna-liget 8, Szarvas, Hungary
Shivendra Kumar ; National Agricultural Research and Innovation Centre, Research Institute for Fisheries and Aquaculture, H-5540 Hungary, Anna-liget 8, Szarvas, Hungary
Zoltán Nagy ; National Agricultural Research and Innovation Centre, Research Institute for Fisheries and Aquaculture, H-5540 Hungary, Anna-liget 8, Szarvas, Hungary
Gábor Beliczky ; University of Pannonia, Georgikon Faculty, Deák Ferenc u. 16, Keszthely, H-8360 Hungary
Szabolcs Nagy ; University of Pannonia, Georgikon Faculty, Deák Ferenc u. 16, Keszthely, H-8360 Hungary
Miklós Bercsény ; University of Pannonia, Georgikon Faculty, Deák Ferenc u. 16, Keszthely, H-8360 Hungary
Dénes Gál ; National Agricultural Research and Innovation Centre, Research Institute for Fisheries and Aquaculture, H-5540 Hungary, Anna-liget 8, Szarvas, Hungary


Puni tekst: engleski pdf 291 Kb

str. 142-147

preuzimanja: 461

citiraj


Sažetak

Ovo istraživanje je provedeno kako bi se istražili učinci frekvencije hranjenja na rast, iskoristivost hrane, stanje i promjenu veličine europskog soma. Trostruke skupine riba (45 uzoraka po tretmanu), težine 59,9 ± 12,8g (srednja vrijednost±SD) su hranjene komercijalnom hranom (18 MJ DE kg-1). Tri različita tretmana su primijenjena na 3-3 ponavljanja. Prva skupina riba je hranjena kontinuirano automatskim hranilicama tijekom 12 sati (C). Druga skupina riba je hranjena manualno jednom dnevno (1x). Trećoj skupini je obrok ponuđen 3 puta dnevno, također manualno (3x). U ovom slučaju porcije su podijeljene u tri jednaka dijela. Razina hranjenja je bila 2,5% stvarne težine u svakoj grupi. Tijekom 5 tjedana pokusa utvrđeni su: konačna tjelesna težina (FBW), dobivena težina (RS), specifična stopa rasta (SGR), omjer konverzije hrane (FCR), omjer učinkovitosti proteina (PER), kondicijski faktor (CF) i koeficijent varijance (CV). U prvom tjednu zabilježene su velike razlike u specifičnoj stopi rasta i omjera konverzije hrane između različitih tretmana, no sve razlike su prestale na kraju pokusa. Nema značajne razlike u stopi rasta, omjeru konverzije hrane, omjeru učinkovitosti proteina, promjeni veličine i faktoru kondicije između različitih tretmana. Prema tome, iz naših rezultata možemo zaključiti da frekvencija hranjenja nema značajan učinak na bilo koji od indeksa kod soma. Unatoč tome, možemo predložiti hranjenje od tri puta dnevno ili češće, budući da učestalo hranjenje dovodi do ublažavanja štetnih učinaka naglih promjena kvalitete vode.

Ključne riječi

Frekvencija hranjenja; iskoristivost hrane; dobitak težine; europski som

Hrčak ID:

150789

URI

https://hrcak.srce.hr/150789

Datum izdavanja:

10.12.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.295 *