hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0105

Evaluacija sustava upravljanja sigurnošću hrane u industriji mlijeka Srbije

Igor Tomašević ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Nada Šmigić ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Ilija Đekić ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Vlade Zarić ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Nikola Tomić ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Jelena Miocinovic   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1634-0555 ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Andreja Rajković ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia

Puni tekst: engleski, pdf (193 KB) str. 48-58 preuzimanja: 911* citiraj
APA 6th Edition
Tomašević, I., Šmigić, N., Đekić, I., Zarić, V., Tomić, N., Miocinovic, J. i Rajković, A. (2016). Evaluation of food safety management systems in Serbian dairy industry. Mljekarstvo, 66 (1), 48-58. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0105
MLA 8th Edition
Tomašević, Igor, et al. "Evaluation of food safety management systems in Serbian dairy industry." Mljekarstvo, vol. 66, br. 1, 2016, str. 48-58. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0105. Citirano 18.10.2019.
Chicago 17th Edition
Tomašević, Igor, Nada Šmigić, Ilija Đekić, Vlade Zarić, Nikola Tomić, Jelena Miocinovic i Andreja Rajković. "Evaluation of food safety management systems in Serbian dairy industry." Mljekarstvo 66, br. 1 (2016): 48-58. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0105
Harvard
Tomašević, I., et al. (2016). 'Evaluation of food safety management systems in Serbian dairy industry', Mljekarstvo, 66(1), str. 48-58. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0105
Vancouver
Tomašević I, Šmigić N, Đekić I, Zarić V, Tomić N, Miocinovic J i sur. Evaluation of food safety management systems in Serbian dairy industry. Mljekarstvo [Internet]. 2016 [pristupljeno 18.10.2019.];66(1):48-58. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0105
IEEE
I. Tomašević, et al., "Evaluation of food safety management systems in Serbian dairy industry", Mljekarstvo, vol.66, br. 1, str. 48-58, 2016. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0105

Sažetak
U ovome radu ispitivani su motivi, troškovi, poteškoće i ostvarene koristi od uvođenja sustava upravljanja sigurnošću hrane u industriji mlijeka Srbije. Istraživanje je obuhvatilo 27 proizvođača mlijeka čiji je zajednički udio u ukupnoj nacionalnoj proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda 65 %. Skoro dvije trećine ispitanih proizvođača (70,4 %) tvrdilo je da imaju potpuno operativan i certificiran HACCP sustav, dok je njih 29,6 % implementiralo HACCP ali ga nije i certificiralo. ISO 22000 uveden je i certificiran u 29,6 % kompanija, dok je samo 11,1 % isto učinilo za IFS standard. Najvažniji motiv za uvođenje sustava upravljanja sigurnošću hrane srpskih proizvođača mlijeka bilo je povećanje razine sigurnosti i kvalitete proizvoda. Troškovi analiza sigurnosti proizvoda i angažmana eksternih konzultanata u početnoj fazi implementacije sustava bili su najznačajniji. Srpska industrija mlijeka nije bila pretjerano zabrinuta financijskim izdatcima prvenstveno zbog činjenice da su gotovo svi preduvjetni programi već bili u funkciji kod skoro 100 % ispitanih proizvođača. Nedostatak specifičnih znanja i vještina neophodnih za uvođenje sustava upravljanja sigurnošću hrane bio je evidentan, usprkos činjenici da je 58,8 % srpskih upravljača proizvodnjom mlijeka fakultetski obrazovano. Naše istraživanje posebno skreće pažnju na činjenicu da se kao najveća prepreka za implementaciju HACCP-a pokazao negativan stav i nedostatak motivacije kod proizvodnih radnika. Najvažnija ostvarena korist jest povećana razina sigurnosti proizvoda od mlijeka koja je i ocijenjena najvišim rangom od 6,85. Povećanje povjerenja od strane potrošača i bolja radna disciplina zaposlenih u proizvodnji također su prepoznati kao značajan ostvareni dobitak od uvođenja/ provođenja HACCP-a. Istraživanje je pokazalo da je razina HACCP implementacije visoka, bilo kao nezavisnog sustava ili inkorporiranog u ISO 22000, te da su od njega ostvarene koristi u industriji mlijeka Srbije veoma značajne.

Ključne riječi
upravljanje sigurnošću hrane; motivi; troškovi; poteškoće; koristi; industrija mlijeka

Hrčak ID: 151125

URI
https://hrcak.srce.hr/151125

[engleski]

Posjeta: 1.232 *