hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0107

Promjene na odabranim oksisterolima u praškastoj hrani

Sylwia Chudy   ORCID icon orcid.org/0000-0001-8902-5228 ; The Poznań University of Life Sciences, Faculty of Food Science and Nutrition, Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań, Poland
Agnieszka Makowska ; The Poznań University of Life Sciences, Faculty of Food Science and Nutrition, Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań, Poland

Puni tekst: engleski, pdf (174 KB) str. 66-72 preuzimanja: 362* citiraj
APA 6th Edition
Chudy, S. i Makowska, A. (2016). Changes in selected oxysterols in powdered foodstuffs. Mljekarstvo, 66 (1), 66-72. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0107
MLA 8th Edition
Chudy, Sylwia i Agnieszka Makowska. "Changes in selected oxysterols in powdered foodstuffs." Mljekarstvo, vol. 66, br. 1, 2016, str. 66-72. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0107. Citirano 19.10.2019.
Chicago 17th Edition
Chudy, Sylwia i Agnieszka Makowska. "Changes in selected oxysterols in powdered foodstuffs." Mljekarstvo 66, br. 1 (2016): 66-72. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0107
Harvard
Chudy, S., i Makowska, A. (2016). 'Changes in selected oxysterols in powdered foodstuffs', Mljekarstvo, 66(1), str. 66-72. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0107
Vancouver
Chudy S, Makowska A. Changes in selected oxysterols in powdered foodstuffs. Mljekarstvo [Internet]. 2016 [pristupljeno 19.10.2019.];66(1):66-72. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0107
IEEE
S. Chudy i A. Makowska, "Changes in selected oxysterols in powdered foodstuffs", Mljekarstvo, vol.66, br. 1, str. 66-72, 2016. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0107

Sažetak
U sklopu ovog istraživanja proizvedene su 3 vrste koncentrata u prahu: mliječni, od jaja i mješoviti od jaja i mlijeka (proizveden sušenjem smjese sirovog tekućeg mlijeka i sirovih jaja). Mješoviti prah od jaja i mlijeka proizveden je kako bi se omogućilo formuliranje suhih, praškastih prehrambenih mješavina. Prehrambeni prahovi su vakumirani i pakirani u normalnoj atmosferi (zrak) te čuvani 24 mjeseca tijekom kojih su praćene promjene sadržaja odabranih oksisterola (određivano metodom plinske kromatografije). Bez obzira na vrstu pakiranja, u mješovitom prahu sastavljenom od mlijeka i jaja najzastupljeniji oksisterol bio je α-epoksi-C (odnosno: 7,679 i 5,600 μg/g praha).

Ključne riječi
oksisteroli; hrana u prahu; prehrambeni koncentrati

Hrčak ID: 151127

URI
https://hrcak.srce.hr/151127

[engleski]

Posjeta: 548 *