Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0107

Promjene na odabranim oksisterolima u praškastoj hrani

Sylwia Chudy orcid id orcid.org/0000-0001-8902-5228 ; The Poznań University of Life Sciences, Faculty of Food Science and Nutrition, Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań, Poland
Agnieszka Makowska ; The Poznań University of Life Sciences, Faculty of Food Science and Nutrition, Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań, Poland


Puni tekst: engleski pdf 174 Kb

str. 66-72

preuzimanja: 775

citiraj


Sažetak

U sklopu ovog istraživanja proizvedene su 3 vrste koncentrata u prahu: mliječni, od jaja i mješoviti od jaja i mlijeka (proizveden sušenjem smjese sirovog tekućeg mlijeka i sirovih jaja). Mješoviti prah od jaja i mlijeka proizveden je kako bi se omogućilo formuliranje suhih, praškastih prehrambenih mješavina. Prehrambeni prahovi su vakumirani i pakirani u normalnoj atmosferi (zrak) te čuvani 24 mjeseca tijekom kojih su praćene promjene sadržaja odabranih oksisterola (određivano metodom plinske kromatografije). Bez obzira na vrstu pakiranja, u mješovitom prahu sastavljenom od mlijeka i jaja najzastupljeniji oksisterol bio je α-epoksi-C (odnosno: 7,679 i 5,600 μg/g praha).

Ključne riječi

oksisteroli; hrana u prahu; prehrambeni koncentrati

Hrčak ID:

151127

URI

https://hrcak.srce.hr/151127

Datum izdavanja:

14.1.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.564 *