Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

DOBRA HIGIJENSKA PRAKSA U RIBARNICAMA SARAJEVSKOG KANTONA

Enver Karahmet ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Almir Toroman ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Emina Nuker ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Adela Bektaš ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Lejla Musić ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 438 Kb

str. 120-128

preuzimanja: 235

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 438 Kb

str. 120-128

preuzimanja: 753

citiraj


Sažetak

Provođenje mjera dobre higijenske i sanitarne prakse nužno je u cilju osiguranja zdravstveno ispravne hrane. Dobra higijenska praksa određuje šta je potrebno da se učini u vezi sa čišćenjem i higijenom, kao i kada i ko treba provesti te poslove u cilju dobijanja što kvalitetnijeg proizvoda. Cilj ovog rada je da se izvrši ispitivanje dobre higijenske prakse u 6 ribarnica Sarajevskog kantona, te da se ustanovi fizičko-hemijski kvalitet prodavane ribe na tržištu Sarajevskog kantona. Analiza stanja ribarnica izvršena je uzimanjem briseva sa 5 različitih površina, u 6 ribarnica, te je prema Normativima mikrobiološke čistoće, mikrobiološka čistoća ribarnica okarakterisana kao dobra i prihvatljiva. Za utvrđivanje hemijskog sastava ribljeg mesa, istraživanjem je obuhvaćeno 30 uzoraka kalifornijske pastrmke. U okviru hemijskih pretraga, utvrđena je prosječna količina vode 72,85%, masti 5,55%, bjelančevina 19,62% i pepela 1,70%. Senzorna ocjena kvaliteta ribe ocijenjena je Quality Index Method testom (QIM) i svi su uzorci ocijenjeni kao svježa riba.

Ključne riječi

dobra higijenska praksa; mikrobiološka analiza; hemijski sastav; senzorna ocjena

Hrčak ID:

152220

URI

https://hrcak.srce.hr/152220

Datum izdavanja:

31.12.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.746 *