hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Dnevni unos soli putem tradicionalnih mesnih proizvoda u Hrvatskoj

Doc. Jelka Pleadin   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Savska cesta 143, 10000 Zagreb;
Prof. Olivera Koprivnjak ; Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci, Ulica Braće Branchetta 20, 51000 Rijeka;
Ana Tomljanović ; Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci, Ulica Braće Branchetta 20, 51000 Rijeka;
Prof. Greta Krešić ; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci, Primorska 42, 51410 Opatija
Andrea Gross-Bošković
Vlatka Buzjak Služek prehrambene tehnologije ; Hrvatska agencija za hranu, Ulica Ivana Gundulića 36, 31000 Osijek;
Prof. Dragan Kovačević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayerau Osijeku, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (223 KB) str. 534-540 preuzimanja: 387* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, D.J., Koprivnjak, P.O., Tomljanović, A., Krešić, P.G., Gross-Bošković, A., Služek prehrambene tehnologije, V.B. i Kovačević, P.D. (2015). Dnevni unos soli putem tradicionalnih mesnih proizvoda u Hrvatskoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (6), 534-540. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/152385
MLA 8th Edition
Pleadin, Doc. Jelka, et al. "Dnevni unos soli putem tradicionalnih mesnih proizvoda u Hrvatskoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 6, 2015, str. 534-540. https://hrcak.srce.hr/152385. Citirano 15.09.2019.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Doc. Jelka, Prof. Olivera Koprivnjak, Ana Tomljanović, Prof. Greta Krešić, Andrea Gross-Bošković, Vlatka Buzjak Služek prehrambene tehnologije i Prof. Dragan Kovačević. "Dnevni unos soli putem tradicionalnih mesnih proizvoda u Hrvatskoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 6 (2015): 534-540. https://hrcak.srce.hr/152385
Harvard
Pleadin, D.J., et al. (2015). 'Dnevni unos soli putem tradicionalnih mesnih proizvoda u Hrvatskoj', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(6), str. 534-540. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/152385 (Datum pristupa: 15.09.2019.)
Vancouver
Pleadin DJ, Koprivnjak PO, Tomljanović A, Krešić PG, Gross-Bošković A, Služek prehrambene tehnologije VB i sur. Dnevni unos soli putem tradicionalnih mesnih proizvoda u Hrvatskoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 15.09.2019.];XVII(6):534-540. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/152385
IEEE
D.J. Pleadin, et al., "Dnevni unos soli putem tradicionalnih mesnih proizvoda u Hrvatskoj", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 6, str. 534-540, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/152385. [Citirano: 15.09.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (243 KB) str. 566-571 preuzimanja: 145* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, D.J., Koprivnjak, P.O., Tomljanović, A., Krešić, P.G., Gross-Bošković, A., Služek prehrambene tehnologije, V.B. i Kovačević, P.D. (2015). . MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (6), 566-571. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/152385
MLA 8th Edition
Pleadin, Doc. Jelka, et al. "." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 6, 2015, str. 566-571. https://hrcak.srce.hr/152385. Citirano 15.09.2019.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Doc. Jelka, Prof. Olivera Koprivnjak, Ana Tomljanović, Prof. Greta Krešić, Andrea Gross-Bošković, Vlatka Buzjak Služek prehrambene tehnologije i Prof. Dragan Kovačević. "." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 6 (2015): 566-571. https://hrcak.srce.hr/152385
Harvard
Pleadin, D.J., et al. (2015). '', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(6), str. 566-571. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/152385 (Datum pristupa: 15.09.2019.)
Vancouver
Pleadin DJ, Koprivnjak PO, Tomljanović A, Krešić PG, Gross-Bošković A, Služek prehrambene tehnologije VB i sur. . MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 15.09.2019.];XVII(6):566-571. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/152385
IEEE
D.J. Pleadin, et al., "", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 6, str. 566-571, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/152385. [Citirano: 15.09.2019.]

Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti udio kuhinjske soli (NaCl) u tradicionalnim mesnim proizvodima iz skupine trajnih kobasica, trajnih i polutrajnih suhomesnatih proizvoda te slanina, podrijetlom s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz tri hrvatska proizvodna područja: Istre i Dalmacije, Središnje te Istočne Hrvatske. Maseni udio soli određen je u 124 uzorka tradicionalnih mesnih proizvoda te su utvrđene vrijednosti po vrstama proizvoda i proizvodnim područjima korelirane s prosječnom dnevnom konzumacijom mesnih proizvoda u Hrvatskoj te preporučenim dnevnim unosom soli. Rezultati analize pokazali su najveći udio soli u suhomesnatim proizvodima (6,16±0,68%), zatim u slanini (5,30±0,71%) te najmanji u trajnim kobasicama (4,20±0,60%). Statistički značajna razlika u udjelu soli nije utvrđena (p > 0,05) između domaće kobasice i kulena. U skupini trajnih i polutrajnih suhomesnatih proizvoda utvrđen je statistički značajno veći (p < 0,05) udio soli u suhoj šunki i pršutu u odnosu na suhu vratinu, lopaticu i svinjsku pečenicu te dimljenu vratinu. U kategoriji slanina, između slanine, špeka i pancete, nije utvrđena statistički značajna razlika (p > 0,05). Udjeli soli u istim vrstama mesnih proizvoda u ovisnosti o proizvodnom području Hrvatske, nisu se statistički značajno razlikovali što je rezultat sličnosti u recepturama i tehnologijama proizvodnje. Rezultati istraživanja potvrđuju da tradicionalni mesni proizvodi predstavljaju značajan izvor soli te da stoga, u cilju očuvanja ljudskog zdravlja, trebaju biti umjereno zastupljeni u ljudskoj prehrani.

Ključne riječi
maseni udio soli; tradicionalni mesni proizvodi; kobasice; suhomesnati proizvodi; slanine; dnevni unos; prehrambene navike

Hrčak ID: 152385

URI
https://hrcak.srce.hr/152385

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 870 *