hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Ventilatory capacity in workers processing food spices

E. Žuškin ; Škola narodnog zdravlja »Andrija Štampar« Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Z. Skurić ; Škola narodnog zdravlja »Andrija Štampar« Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
B. Kanceljak ; Opća bolnica »Dr }osip Kajfeš« Zagreb, Hrvatska
D. Pokrajac ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
V. Bradić ; Medicinski centar »Dr F. Bardek«, Koprivnica, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (8 MB) str. 19-28 preuzimanja: 134* citiraj
APA 6th Edition
Žuškin, E., Skurić, Z., Kanceljak, B., Pokrajac, D. i Bradić, V. (1986). Ventilacijska funkcija radnica u preradi dodataka jelima. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 37 (1), 19-28. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/153943
MLA 8th Edition
Žuškin, E., et al. "Ventilacijska funkcija radnica u preradi dodataka jelima." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 37, br. 1, 1986, str. 19-28. https://hrcak.srce.hr/153943. Citirano 01.03.2021.
Chicago 17th Edition
Žuškin, E., Z. Skurić, B. Kanceljak, D. Pokrajac i V. Bradić. "Ventilacijska funkcija radnica u preradi dodataka jelima." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 37, br. 1 (1986): 19-28. https://hrcak.srce.hr/153943
Harvard
Žuškin, E., et al. (1986). 'Ventilacijska funkcija radnica u preradi dodataka jelima', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 37(1), str. 19-28. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/153943 (Datum pristupa: 01.03.2021.)
Vancouver
Žuškin E, Skurić Z, Kanceljak B, Pokrajac D, Bradić V. Ventilacijska funkcija radnica u preradi dodataka jelima. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 1986 [pristupljeno 01.03.2021.];37(1):19-28. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/153943
IEEE
E. Žuškin, Z. Skurić, B. Kanceljak, D. Pokrajac i V. Bradić, "Ventilacijska funkcija radnica u preradi dodataka jelima", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.37, br. 1, str. 19-28, 1986. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/153943. [Citirano: 01.03.2021.]

Sažetak
Ventilatory capacity was studied in 92 female workers employed in a food processing industry and in 102 control female workers. In exposed workers a significant mean acute decrease was noted in forced vital capacity (FVC: -2.0%), one-second forced expiratory volume (FEV1: -3.0%) and maximum expiratory flow rate at 50% and 25% vital capacity (FEF50: -8.3%; FEF25%: -15.2%) over work shift on Monday. Administration of Intal (disodium chromoglycate) before the shift significantly diminished acute reductions in flow rates. A significantly higher prevalence of chronic respiratory symptoms and some chronic respiratory diseases was found in the exposed than in the control group. A Iarger number of workers complained of acute symptoms such as irritation of the eyes, throat or nose during work. Dust samples collected in the working areas contained mostly non-inhalable dust, or dust which is deposited mostly in the upper respiratory tract. Therefore, the concentrations responsible for the changes in ventilatory capacity were those below 3.3 mg/m3.

Hrčak ID: 153943

URI
https://hrcak.srce.hr/153943

[hrvatski]

Posjeta: 279 *