hrcak mascot   Srce   HID

Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, No.65 Prosinac 2015.

Pregledni rad

Кратовскиот книжевен центар и книжевната дејност на поп Јоан Кратовски во поствизантискиот македонски книжевноисториски развој

Илија Велев ; Универзитет »Св. Кирил и Методиј« Институт за македонска литература

Puni tekst: makedonski, pdf (834 KB) str. 127-166 preuzimanja: 233* citiraj
APA
Велев, И. (2015). Кратовскиот книжевен центар и книжевната дејност на поп Јоан Кратовски во поствизантискиот македонски книжевноисториски развој. Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, (65), 127-166. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/153948

Sažetak
Поствизантиските книжевноисториски процеси во Македонија го воспоставиле континуитетот на средновековната и на просветителската книжевна традиција, од којашто проникнало т.н. народно будење во преродбенскиот XIX век. Покрај Слепченскиот книжевен центар значајна улога имал и Кратовскиот книжевен центар, којшто во развојниот контекст почнал да функционира како одраз на воспоставените историски искуства од византиската Словенска архонтија на св. Методиј Солунски во брегалничко-струмичкиот крај уште во периодот меѓу 845 и 855 година, како и со обновувањето на словенската брегалничка епископија од страна на св. Климент Охридски и заживувањето на книжевните процеси во тој крај од Македонија. Овој книжевен центар особено бил активен во периодот од XV век наваму, каде што работеле поистакнатите македонски книжевни дејци Димитар Кратовски, Радоња, Ѓуро и др. (XV век); поп Пејо (XV/XVI век); поп Лазар, протопоп Лука, Филимон и главниот книжевник и илуминатор протопоп Јоан Кратовски (XVI век); како и Михаил Кратовски (XVII век) и Вељко Попович (XVII/XVIII век). Поголемиот дел од студијата се однесува на истражувањата за протопоп Јоан Кратовски, како еден од поистакнатите книжевни дејци во македонскиот книжевноисториски развој.

Ključne riječi
Македонска книжевна историја; Кратовски книжевен центар; книжевни дејци; писмени споменици; протопоп Јоан Кратовски

Hrčak ID: 153948

URI
https://hrcak.srce.hr/153948

[engleski]

Posjeta: 420 *