Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.5552/drind.2016.1511

Pregled lipofilnih i hidrofilnih ekstraktivnih tvari u tkivima obične bukve

Viljem Vek ; Odjel za znanost o drvu i tehnologiju, Biotehnički fakultet, Sveučilište u Ljubljani, Ljubljana, Slovenija
Primož Oven orcid id orcid.org/0000-0001-8151-3817 ; Odjel za znanost o drvu i tehnologiju, Biotehnički fakultet, Sveučilište u Ljubljani, Ljubljana, Slovenija
Ida Poljanšek ; Odjel za znanost o drvu i tehnologiju, Biotehnički fakultet, Sveučilište u Ljubljani, Ljubljana, Slovenija


Puni tekst: engleski pdf 698 Kb

str. 85-96

preuzimanja: 1.225

citiraj


Sažetak

Obična bukva (Fagus sylvatica L.) jedna je od najrasprostranjenijih i gospodarski najvažnijih vrsta drva u Europi i stoga je potencijalni izvor ekstraktivnih tvari visoke dodatne vrijednosti. Cilj rada bio je preispitati postojeće podatke koji se odnose na sastav lipofilnih i hidrofilnih ekstraktivnih tvari u tkivima bukve te sustave za ekstrakciju i analitičke tehnike koje se primjenjuju za njihovo istraživanje. Lipofilne frakcije koje se mogu ekstrahirati iz bukve uglavnom su zasićene i nezasićene masne kiseline, masni alkoholi i sterol, dok se hidrofilne ekstraktivne tvari iz bukve sastoje od topljivih šećera, tj. monosaharida, oligosaharida, šećernih alkohola i šećernih kiselina, kao i od jednostavnih fenola i flavonoida. Kromatografija je prepoznata kao prikladna i najčešće primjenjivana tehnika kemijske analize ekstraktivnih tvari. Ovaj je pregled pokazao da su podaci o sastavu niskomolekularnih ekstraktivnih tvari iz bukve zadovoljavajući, ali su podaci o oligomernim ekstraktivnim tvarima još uvijek fragmentarni.

Ključne riječi

bukva; ekstraktivne tvari; masne kiseline; steroli; šećeri; fenoli; katehin; kromatografija

Hrčak ID:

154667

URI

https://hrcak.srce.hr/154667

Datum izdavanja:

28.3.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.289 *