hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

KVALITETA PRESADNICA ZELENE SALATE (Lactuca sativa) I ČUBRA (Satureja hortensis)

Božica Japundžić Palenkić ; Veleučilište u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska
Nataša Romanjek Fajdetić ; Veleučilište u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska
Josip Haramija ; Ministarstvo poljoprivrede, Florjnski trg 9, 48000 Koprivnica, Hrvatska
Sara Ćuk ; Veleučilište u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (405 KB) str. 97-108 preuzimanja: 246* citiraj
APA 6th Edition
Japundžić Palenkić, B., Romanjek Fajdetić, N., Haramija, J. i Ćuk, S. (2015). KVALITETA PRESADNICA ZELENE SALATE (Lactuca sativa) I ČUBRA (Satureja hortensis). Agronomski glasnik, 77 (3), 97-108. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/155523
MLA 8th Edition
Japundžić Palenkić, Božica, et al. "KVALITETA PRESADNICA ZELENE SALATE (Lactuca sativa) I ČUBRA (Satureja hortensis)." Agronomski glasnik, vol. 77, br. 3, 2015, str. 97-108. https://hrcak.srce.hr/155523. Citirano 16.10.2021.
Chicago 17th Edition
Japundžić Palenkić, Božica, Nataša Romanjek Fajdetić, Josip Haramija i Sara Ćuk. "KVALITETA PRESADNICA ZELENE SALATE (Lactuca sativa) I ČUBRA (Satureja hortensis)." Agronomski glasnik 77, br. 3 (2015): 97-108. https://hrcak.srce.hr/155523
Harvard
Japundžić Palenkić, B., et al. (2015). 'KVALITETA PRESADNICA ZELENE SALATE (Lactuca sativa) I ČUBRA (Satureja hortensis)', Agronomski glasnik, 77(3), str. 97-108. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/155523 (Datum pristupa: 16.10.2021.)
Vancouver
Japundžić Palenkić B, Romanjek Fajdetić N, Haramija J, Ćuk S. KVALITETA PRESADNICA ZELENE SALATE (Lactuca sativa) I ČUBRA (Satureja hortensis). Agronomski glasnik [Internet]. 2015 [pristupljeno 16.10.2021.];77(3):97-108. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/155523
IEEE
B. Japundžić Palenkić, N. Romanjek Fajdetić, J. Haramija i S. Ćuk, "KVALITETA PRESADNICA ZELENE SALATE (Lactuca sativa) I ČUBRA (Satureja hortensis)", Agronomski glasnik, vol.77, br. 3, str. 97-108, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/155523. [Citirano: 16.10.2021.]

Sažetak
Osnovni preduvjet uspješnog uzgoja neke vrste ovisi o klijavosti sjemena, agroekološkim uvjetima tijekom proizvodnje te genotipu istraživane sorte. Prvi cilj istraživanja je bio utvrditi utjecaj sorte na klijavost i kvalitetu presadnica tri sorte zelene salate (Lactuca sativa) Majska kraljica, Atrakcija i Brazilijanka istog proizvođača, uzgojenih u plasteniku Veleučilišta u Slavonskom Brodu. Pokus je postavljen u četiri ponavljanja sa 100 posijanih sjemenki u kontejnere sa 104 sjetvena mjesta napunjenih supstratom za uzgoj presadnica salate, a za navodnjavanje je korištena vodovodna voda. Utvrđen je značajan (p≤0,01) utjecaj sorte salate na sva mjerena svojstva (klijavost, duljinu nadzemnog dijela presadnica, duljinu korijena presadnica, ukupnu duljinu presadnica te masu presadnica). Također je utvrđena korelacijska povezanost između mase i duljine presadnica salate Majska kraljica. Drugi cilj istraživanja bio je utvrditi razliku u klijavosti i kvaliteti presadnica čubra (Satureja hortensis) između sjemena dvaju proizvođača. Presadnice su uzgojene u plasteniku Veleučilišta u Slavonskom Brodu. Pokus je postavljen po shemi četiri ponavljanja x 50 sjemenki. Kontejneri sa 104 sjetvenih mjesta napunjeni su supstratom za uzgoj presadnica. Navodnjavanje je obavljano prema potrebi sa vodovodnom vodom. Nije utvrđena značajna (p≤0,01) razlika između sjemena dvaju proizvođača za sva mjerena svojstva.

Ključne riječi
presadnice; zelena salata; čubar

Hrčak ID: 155523

URI
https://hrcak.srce.hr/155523

[engleski]

Posjeta: 729 *