hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj različitih sastojaka štakorske hrane na apsorpciju radioaktivnog stroncija u štakora

B. Kargačin ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
K. Kostial ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (5 MB) str. 185-191 preuzimanja: 75* citiraj
APA 6th Edition
Kargačin, B. i Kostial, K. (1982). The influence of various ingredients of rat food on the absorption of radiostrontium in rats. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 33 (2), 185-191. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/158564
MLA 8th Edition
Kargačin, B. i K. Kostial. "The influence of various ingredients of rat food on the absorption of radiostrontium in rats." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 33, br. 2, 1982, str. 185-191. https://hrcak.srce.hr/158564. Citirano 28.02.2021.
Chicago 17th Edition
Kargačin, B. i K. Kostial. "The influence of various ingredients of rat food on the absorption of radiostrontium in rats." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 33, br. 2 (1982): 185-191. https://hrcak.srce.hr/158564
Harvard
Kargačin, B., i Kostial, K. (1982). 'The influence of various ingredients of rat food on the absorption of radiostrontium in rats', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 33(2), str. 185-191. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/158564 (Datum pristupa: 28.02.2021.)
Vancouver
Kargačin B, Kostial K. The influence of various ingredients of rat food on the absorption of radiostrontium in rats. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 1982 [pristupljeno 28.02.2021.];33(2):185-191. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/158564
IEEE
B. Kargačin i K. Kostial, "The influence of various ingredients of rat food on the absorption of radiostrontium in rats", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.33, br. 2, str. 185-191, 1982. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/158564. [Citirano: 28.02.2021.]

Sažetak
Proučavali smo apsorpciju stroncija u štakora hranjenih mesom, mesom s dodatkom štakorske hrane ili različitih sastojaka štakorske hrane. životinje su bile na odgovarajućoj prehrani devet dana. Šestog i sedmog dana pokusa primile su radioizotope 85Sr i 47Ca u vodi za piće. Retencija radiostroncija bila je najviša u grupi hranjenoj samo mesom (52% doze). Dodatak štakorske hrane ili bilo kojeg od njezinih sastojaka mesu smanjio je retenciju (do 9 puta). Sastojci štakorske hrane koji su uzrokovali najnižu retenciju bili su: suncokretova sačma, lucerna, pinotan i riblje brašno.

Hrčak ID: 158564

URI
https://hrcak.srce.hr/158564

[engleski]

Posjeta: 175 *