Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj genotipa na umnažanje izdanaka gerbere in vitro

Daniela Hartl ; Hrvatska
Ivo Kuzmičić ; Hrvatska
Marija Jug-Dujaković ; Hrvatska
Sibila Jelaska ; Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 511 Kb

str. 25-32

preuzimanja: 658

citiraj


Sažetak

Istražen je utjecaj genetske osnove na stopu umnažanja jedanaest sorti gerbere na hranidbenoj podlozi MS s dodatkom 4,5% saharoze, 80 mg LT1 adenin sulfata, 100 mg L-1 L-tirozina, 0,5 mg L-1 IAA i 2,0 mg L-1 N6-benziladenina (BA). Najvišu stopu multiplikacije po presadnici (8 izdanaka) u vremenu od 4 tjedna imale su sorte Ansofie, Terracerise i Lablinel; sorte Maria, Shanghai i Fresultane umjereno su se multiplicirale (6—7 izdanaka) a sorte Croduro, Raisa, Fredigor, Terramaxima i Fredibel imale su najslabiju stopu umnažanja (4—5 izdanaka). Biljčice su se u tri tjedna dobro zakorijenile na podlozi MS-soli s 3°/o saharoze i 2,0 mg L-1 IAA i uspješno prilagodile uvjetima u stakleniku.

Ključne riječi

kultura biljnog tkiva; utjecaj genotipa

Hrčak ID:

159788

URI

https://hrcak.srce.hr/159788

Datum izdavanja:

31.12.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.232 *