hrcak mascot   Srce   HID

Recenzija, Prikaz slučaja

PRIKAZ PROJEKTA "RAZVOJ STRUČNOG STUDIJA ODRŽIVI AGROTURIZAM KROZ HRVATSKI KVALIFIKACIJSKI OKVIR"

Slavica Dudaš   ORCID icon orcid.org/0000-0003-3642-5468 ; Veleučilište u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Sanja Raspor Janković ; Veleučilište u Rijeci, Rijeka, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (54 KB) str. 273-276 preuzimanja: 352* citiraj
APA 6th Edition
Dudaš, S. i Raspor Janković, S. (2016). PRIKAZ PROJEKTA "RAZVOJ STRUČNOG STUDIJA ODRŽIVI AGROTURIZAM KROZ HRVATSKI KVALIFIKACIJSKI OKVIR". Zbornik Veleučilišta u Rijeci, 4 (1), 273-276. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/160249
MLA 8th Edition
Dudaš, Slavica i Sanja Raspor Janković. "PRIKAZ PROJEKTA "RAZVOJ STRUČNOG STUDIJA ODRŽIVI AGROTURIZAM KROZ HRVATSKI KVALIFIKACIJSKI OKVIR"." Zbornik Veleučilišta u Rijeci, vol. 4, br. 1, 2016, str. 273-276. https://hrcak.srce.hr/160249. Citirano 08.05.2021.
Chicago 17th Edition
Dudaš, Slavica i Sanja Raspor Janković. "PRIKAZ PROJEKTA "RAZVOJ STRUČNOG STUDIJA ODRŽIVI AGROTURIZAM KROZ HRVATSKI KVALIFIKACIJSKI OKVIR"." Zbornik Veleučilišta u Rijeci 4, br. 1 (2016): 273-276. https://hrcak.srce.hr/160249
Harvard
Dudaš, S., i Raspor Janković, S. (2016). 'PRIKAZ PROJEKTA "RAZVOJ STRUČNOG STUDIJA ODRŽIVI AGROTURIZAM KROZ HRVATSKI KVALIFIKACIJSKI OKVIR"', Zbornik Veleučilišta u Rijeci, 4(1), str. 273-276. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/160249 (Datum pristupa: 08.05.2021.)
Vancouver
Dudaš S, Raspor Janković S. PRIKAZ PROJEKTA "RAZVOJ STRUČNOG STUDIJA ODRŽIVI AGROTURIZAM KROZ HRVATSKI KVALIFIKACIJSKI OKVIR". Zbornik Veleučilišta u Rijeci [Internet]. 2016 [pristupljeno 08.05.2021.];4(1):273-276. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/160249
IEEE
S. Dudaš i S. Raspor Janković, "PRIKAZ PROJEKTA "RAZVOJ STRUČNOG STUDIJA ODRŽIVI AGROTURIZAM KROZ HRVATSKI KVALIFIKACIJSKI OKVIR"", Zbornik Veleučilišta u Rijeci, vol.4, br. 1, str. 273-276, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/160249. [Citirano: 08.05.2021.]

Rad u XML formatu

Sažetak
Projekt „Razvoj stručnog studija Održivi agroturizam kroz Hrvatski kvalifikacijski okvir“ financirao je Europski socijalni fond u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013. Dio je programskog cilja „Unaprjeđivanje kvalitete u visokom obrazovanju uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira“. Nositelj projekta je Veleučilište u Rijeci, a kao partneri na projektu sudjeluju Grad Pazin i Lokalna akcijska grupa „Središnja Istra“ (LAG Središnja Istra).

Ključne riječi
agroturizam; održivi razvoj

Hrčak ID: 160249

URI
https://hrcak.srce.hr/160249

▼ Article Information


Projekt „Razvoj stručnog studija Održivi agroturizam kroz Hrvatski kvalifikacijski okvir“ financirao je Europski socijalni fond u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013. Dio je programskog cilja „Unaprjeđivanje kvalitete u visokom obrazovanju uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira“. Nositelj projekta je Veleučilište u Rijeci, a kao partneri na projektu sudjeluju Grad Pazin i Lokalna akcijska grupa „Središnja Istra“ (LAG Središnja Istra).

Projekt se temelji na interdisciplinarnom pristupu, tj. na povezivanju dviju djelatnosti – turizma i poljoprivrede. Predviđa razvoj standarda zanimanja s odgovarajućim analitičkim podlogama, razvoj standarda kvalifikacije, novog studijskog programa Održivi agroturizam te ciklus stručnog usavršavanja nastavnika. Ciljane skupine na projektu su učenici, studenti, nastavnici i poljoprivredna gospodarstva.

Projekt je započeo u lipnju 2015. godine. Predviđeno trajanje projekta je 15 mjeseci, tj. do rujna 2016. godine. Ukupan budžet projekta iznosi 1,779.415,20 kn, od čega 95 % čine bespovratna sredstva, a 5 % su sredstva prijavitelja, tj. nositelja projekta.

Projektni tim čini 14 osoba, od čega su dvije predstavnice partnera na projektu, a ostali članovi tima su zaposlenici Veleučilišta u Rijeci. U okviru Projekta su na razdoblje trajanja projekta zaposlene 2 stručne suradnice.

Projekt obuhvaća sljedeće elemente i pripadajuće aktivnosti:

  • Element 1 - izrada standarda zanimanja, standarda kvalifikacije i analitičkih podloga (izrada anketa, anketiranje ciljnih skupina, obrada i statistička analiza prikupljenih podataka, organizacija okruglih stolova);

  • Element 2 - razvoj novog studijskog programa stručni studij Održivi agroturizam (obilazak poljoprivrednih gospodarstava u Istri, Italiji i Austriji, obilazak visokoškolskih ustanova u inozemstvu na kojima se izvodi studij agroturizma, izrada studijskog programa temeljenog na ishodima učenja);

  • Element 3 - stručno usavršavanje nastavnika (radionica engleskog jezika, radionica izrade prezentacija i prezentiranje na engleskom jeziku, motivacijski trening i radionica odgovornosti);

  • Element 4 - upravljanje projektom (koordinacija planiranih aktivnosti, nadzor i kontrola, redoviti mjesečni sastanci partnera);

  • Element 5 - promidžba i vidljivost (izrada vizualne identifikacije projekta, korištenje tiskanih i elektroničkih medija, sudjelovanje na stručnim i znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu).

U prvih devet mjeseci trajanja Projekta provedeno je nekoliko aktivnosti koje su ukratko opisane u nastavku.

Održan je okrugli stol pod nazivom "Razvoj i proširenje djelatnosti poljoprivrednih gospodarstava i agroturizama - mogućnosti i izazovi". Ciljevi okruglog stola bili su informiranje dionika o provedbi i ciljevima Projekta, anketiranje sudionika i rasprava o ključnim poslovima, kompetencijama i mogućnostima razvoja u agroturizmu, kao i izazovima prilikom proširenja postojeće djelatnosti na agroturizam.

Nadalje, provedeno je anketiranje ciljanih skupina na Projektu, tj. učenika, studenata, nastavnika i poljoprivrednih gospodarstava. Cilj anketiranja je istražiti tržište i saznati stavove ciljanih skupina o sektoru agroturizma. Osim toga, za potrebe izrade standarda zanimanja „stručni prvostupnik inženjer održivog agroturizma“ prikupljaju se informacije prema metodologiji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o ključnim poslovima i kompetencijama u agroturizmu.

Održane su tri radionice čija je svrha bila unaprjeđenje kompetencija nastavnika, te razvoj i primjena kompetencijskog pristupa koji u središte stavlja studenta. Ciklus edukacija obuhvaćao je dvije petodnevne radionice engleskog jezika s naglaskom na konverzaciji, izradi prezentacija i izlaganju, te jednu dvodnevnu radionicu motivacijskog treninga i treninga odgovornosti. Na radionicama je sudjelovalo između 22 i 25 osoba koje će sudjelovati u izradi novog kurikuluma stručnog studija Održivi agroturizam.

Osim navedenoga, održano je šest sastanaka Projektnog tima (od čega dva u Pazinu i četiri u Rijeci), izrađeni su logotip, internetska stranica, facebook profil i banner, te je Projekt predstavljen u dnevnom tisku i na lokalnoj televiziji.

Također su u tijeku dvije aktivnosti, i to priprema radova za sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji na kojoj će biti predstavljeni prvi rezultati anketiranja studenata, te organizacija drugog okruglog stola pod nazivom „Mogućnosti udruživanja i definiranje ključnih poslova u području agroturizma".

Održivost ovog projekta ogleda se u poboljšanju kompetencija nastavnog osoblja te u razvoju novog stručnog studija Održivi agroturizam koji objedinjuje principe ekološke poljoprivredne proizvodnje, održivog razvoja, te znanja i vještina u agroturizmu. Ove spoznaje proizlaze iz znanstveno utemeljenih rezultata istraživanja tržišta. Studij će biti usklađen sa smjernicama Europskog i Hrvatskog kvalifikacijskog okvira i sa Strategijom Europa 2020, te će pridonositi povećanju kvalitete visokog obrazovanja. Ostvarenim ciljevima na Projektu nastojat će se osigurati napredak i razvoj većom mogućnošću zapošljavanja i samozapošljavanja u Hrvatskoj i okruženju.


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.

Posjeta: 723 *