Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.54.02.16.4166

Priprema, identifikacija i antioksidacijska svojstva kelatnog kompleksa željeza i oligopeptida izoliranog iz mesa japanske svilaste crne kokoši (Gallus galllus domesticus Brisson)

Huanglei Pan ; Beijing Key Laboratory of Forest Food Processing and Safety, College of Biological Sciences and Biotechnology, Beijing Forestry University, Beijing, PR China
Shasha Song ; Beijing Key Laboratory of Forest Food Processing and Safety, College of Biological Sciences and Biotechnology, Beijing Forestry University, Beijing, PR China
Qiuyue Ma ; Beijing Key Laboratory of Forest Food Processing and Safety, College of Biological Sciences and Biotechnology, Beijing Forestry University, Beijing, PR China
Hui Wei ; Beijing Key Laboratory of Forest Food Processing and Safety, College of Biological Sciences and Biotechnology, Beijing Forestry University, Beijing, PR China
Difeng Ren ; Beijing Key Laboratory of Forest Food Processing and Safety, College of Biological Sciences and Biotechnology, Beijing Forestry University, Beijing, PR China
Jun Lu ; Beijing Engineering Research Center of Protein and Functional Peptides, China National Research Institute of Food and Fermentation Industries, Beijing, PR China


Puni tekst: engleski pdf 416 Kb

str. 164-171

preuzimanja: 278

citiraj


Sažetak

Kelatni kompleks željeza i oligopeptida sintetiziran je dodatkom praha proteina izoliranog iz mesa japanske svilaste crne kokoši (Gallus galllus domesticus Brisson) otopini iona Fe2+. Optimalni uvjeti keliranja određeni su pomoću ortogonalnog plana. Struktura kelata ispitana je pomoću UV-Vis spektroskopije, elektronskog mikroskopa i FTIR spektroskopije. Uspoređena je antioksidacijska aktivnost oligopeptida i kelata, i to ispitivanjem sposobnosti uklanjanja DPPH i superoksidnih radikala. Optimalni uvjeti keliranja bili su: omjer mase oligopeptida i volumena otopine od 4 %, maseni omjer oligopeptida i otopine željezovog(II) klorida od 5:1 i pH-vrijednost od 4. Pri tim je uvjetima uspješnost keliranja bila (84,9±0,2) % (p˂0,05), a prinos kelata (40,3±0,1) % (p˂0,05). Isptivanjem spojeva pomoću UV-Vis spektroskopije, elektronskog mikroskopa i FTIR spektroskopije utvrđeno je da se struktura kelata bitno promijenila, te da je nastao novi spoj, najvjerojatnije vezivanjem iona Fe2+ s karboksilnom i amino skupinom oligopeptida. Kelatni kompleks imao je izraženiju sposobnost uklanjanja DPPH i superoksidnih radikala od oligopeptida.

Ključne riječi

japanska svilasta crna kokoš; kelacija; ion Fe2+; određivanje strukture; antioksidacijska aktivnost; obogaćena hrana

Hrčak ID:

160344

URI

https://hrcak.srce.hr/160344

Datum izdavanja:

24.6.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.023 *