Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Djelovanje karboksilnih kiselina na crveno obojenje cvjetova žutinice

Koshi Saito ; Hokkaido Tokai University, Japan
Yuji Enomoto ; Hokkaido Tokai University, Japan


Puni tekst: engleski pdf 182 Kb

str. 17-21

preuzimanja: 346

citiraj


Sažetak

Svojim ranijim istraživanjima autori su pokazali da usitnjeni cvjetovi žutinice (Carthamus tinctorius L.) poprime crvenu boju ako na njih djeluju otopine aminokiselina. Učinkovitost pojedine aminokiseline ovisi o tipu: kisele amino- kiseline bile su najučinkovitije, neutralne nešto manje, one s aromatičnim skupinama ili skupinama sa sumporom još manje, dok su bazične aminokiseline bile najmanje učinkovite. Za objašnjenje ovih rezultata bilo je potrebno da se ustanove još drugi metaboliti koji biokatalitički utječu na promjenu boje cvjetova. U ovom prilogu autori objavljuju podatke o promjenama boje nakon primjene karboksilnih kiselina.
U tu svrhu istražili su djelovanje osam karboksilnih kiselina u koncentracijama od 1 - 10000 pM na kašu od zdrobljenih cvjetova žutinice (Carthamus tinctorius L.). Postignuti rezultati su pokazali da glioksilna, glikolna, oksalooc- tena, 2-oksoglutarna i glukonska kiselina pospješuju reakciju stvaranja crvenog bojila, dok jantarna, jabučna i limunska kiselina tu reakciju inhibiraju. U radu se navode točni podaci o materijalu, metodama rada i rezultatima koji su prikazani u preglednoj tabeli. Rezultate autori kratko komentiraju uz razmišljanja da bi kemijske strukture karboksilnih kiselina mogle biti uže povezane s procesima promjene bojila, iako je sam mehanizam reakcije zasad još nepoznat.

Ključne riječi

karboksilne kiseline; promjene bojila; cvjetovi žutnice

Hrčak ID:

160408

URI

https://hrcak.srce.hr/160408

Datum izdavanja:

31.12.1995.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 865 *