Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ RAZLIČITOG UDJELA VOLUMINOZNE HRANE U KOMPLETNIM OBROCIMA NA PROIZVODNE REZULTATE HF KRAVA

Zvonimir Uremović ; Fakultet poljoprivrednih znanosti Zagreb, Zagreb, Republika Hrvatska
Marija Uremović ; Fakultet poljoprivrednih znanosti Zagreb, Zagreb, Republika Hrvatska
Darko Grbeša ; Fakultet poljoprivrednih znanosti Zagreb, Zagreb, Republika Hrvatska
Željko Novaković ; VUPIK, Vukovar, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.141 Kb

str. 175-188

preuzimanja: 162

citiraj


Sažetak

Utjecaj različitog udjela koncentrata i voluminozne hrane u suhoj materiji kompletnih obroka (75:25) i (65 : 35) na proizvodnju mlijeka, kvalitet mlijeka i plodnost proučavan je za vrijeme istraživanja koje je obuhvatilo 35 HF krava u razdoblju od 60 dana nakon telenja. Hranjenje krava kompletnim obrocima (75 :25) u toku 60 dana rane laktacije dalo je povećanje-dnevne proizvodnje mlijeka od7,45 kg ili 22,6% (P<0,01) i ukupne proizvodnje od 255 kg od 4% FCM ili 12,8% (P<0,01) te bolje iskorištavanje neto energije obroka po kg od 4% FCM za 0,06 FU ili 10%, te probavljivih proteina za 8 g ili 13%
Hranjenje krava kompletnim obrocima (65 :35%) koji su sadržavali više vrlo kvalitetne hrane nije značajno utjecalo na postotak mliječne masti (0,14%; P>0,05), na duljinu vremena između telenja (36 dana; P>0,05), te na broj osjemenjivanja po steonoj junici (0,92; P>0,05).
HF krave pokusne grupe bile su boljeg zdravstvenog stanja zbog manje slučajeva endometritisa (12%;P<0,05), reteniije placente (7,5%;P>0,05) i ketoze (3,2%;P>0,05), a to je imalo pozitivno djelovanje na njihwu produktivnu efikasnost u usporedbi s kontrolnom grupom krava.

Ključne riječi

Hrčak ID:

161939

URI

https://hrcak.srce.hr/161939

Datum izdavanja:

25.7.1990.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 603 *