Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Ekološka proizvodnja ovčjeg mesau Republici Hrvatskoj

Marko Tomljanović, univ.spec.oec. ; Ekonomski fakultet Rijeka, Rijeka, Katedra za Ekonomiku i politiku EU, Ivana Filipovića 4, 51000 Rijeka
Iva Mijolović, mag.oec. ; Rijeka


Puni tekst: hrvatski pdf 3.800 Kb

str. 247-255

preuzimanja: 645

citiraj


Sažetak

Ovčarstvo je grana stočarstva koja se bavi uzgojem ovaca i njihovim iskorištavanjem radi dobivanja vune, mlijeka i mesa, a pri čemu proizvodnja mesa predstavlja najvažniji segment. Na razini EU, potrošnja ovčjeg mesa (2,1 kg/per capita) je veća od proizvodnje, što znači da EU mora zadovoljavati potrebe stanovništva uvozom iz ostalih članica te ostalih zemalja svijeta (posebno Novog zelanda i Argentine), poštujući pritom složenu zakonodavnu proceduru. Slična je situacija i u Republici Hrvatskoj, gdje je potrošnja (1,6 kg/per capita) gotovo trostruko veća od proizvodnje i gdje se potrebe stanovništva također moraju zadovoljavati uvozom iz inozemstva. Punopravnim članstvom u EU, hrvatski ovčari su dobili mogućnost izvoza na Unutarnje tržište, a na kojem je kvalitetno i ekološki uzgojeno ovčje meso „tražena roba“. U svrhu ostvarivanja pozitivnih poslovnih rezultata i postizanja konkurentnosti hrvatski proizvođači moraju iskoristiti komparativne prednosti u proizvodnji ovčjeg mesa, unaprjediti sve segmente proizvodnje, stvoriti tehnološke temelje, pojačati promotivne aktivnosti, provesti postupak brandiranja (posebno paške, bračke i ličke janjetine) te na taj način svoj proizvod učiniti prepoznatljivimi poželjnim za zahtjevne kupce na europskom i globalnom tržištu.

Ključne riječi

EU; ekološka proizvodnja; ovčje meso; Republika Hrvatska

Hrčak ID:

162024

URI

https://hrcak.srce.hr/162024

Datum izdavanja:

30.6.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 1.825 *