Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kemijska i senzorna svojstva vina sorte Sokol (Vitis vinifera L.)

Marin Mihaljević Žulj ; Agronomski fakultet
Ivan Greblički
Luna Maslov ; Agronomski fakultet
Ana-Marija Jagatić Korenika ; Agronomski fakultet
Ivana Puhelek ; Agronomski fakultet
Ana Jeromel ; Agronomski fakultet


Puni tekst: hrvatski pdf 180 Kb

str. 6-13

preuzimanja: 803

citiraj


Sažetak

Na području vinogorja Klanjec temeljem ampelotehničkih istraživanja hrvatskih autohtonih sorata vinove loze izdvojena je sorta Sokol koja se po povijesnim navodima uzgaja na ovom području od 17.st. Sorta ima visok kvalitativni potencijal, a daje vina iznadprosječne kvalitete. Vina karakterizira posebna sortna aroma, obično srednjeg intenziteta. Za potpunu ocjenu sorte ne postoji dovoljno praktičnih iskustava. Sorta Sokol je u procesu revitalizacija, a glavni cilj je obnoviti proizvodnju vina navedene sorte koja je svojevremeno imala značajno mjesto u vinskoj ponudi klanječkog kraja. U ovome radu prikazani su rezultati fizikalno-kemijske analize vina iz tri uzastopne godine berbe (2012., 2013., 2014.) te su međusobno uspoređeni s ciljem procjene potencijala sorte. Po dobivenim rezultatima fizikalno-kemijske analize vina iz sve tri godine berbe moglo bi se svrstati u kategoriju vrhunskih vina. Na osnovu provedenih istraživanja kroz tri godine berbe vidljivo je da sorta Sokol ima veliki potencijal i opravdanost za sadnju na prostorima Klanječkog vinogorja, gdje za sada daje pozitivne rezultate.

Ključne riječi

Sokol; vino; hrvatske autohtone sorte vinove loze; organske kiseline; HPLC

Hrčak ID:

162146

URI

https://hrcak.srce.hr/162146

Datum izdavanja:

21.4.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.456 *