Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom

Marin Mihaljević Žulj ; Agronomski fakultet Sveučilištau Zagrebu
Barbara Posavec
Melanija Škvorc
Pavica Tupajić ; Agronomski fakultet Sveučilištau Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 82 Kb

str. 30-36

preuzimanja: 1.639

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je evaluirati kemijski sastav destilata dobivenih od vina s manom. Istraživan je kemijski sastav destilata dobivenih od vina sorte Chardonnay kod kojeg je utvrđena mana oksidacije u mirisu. Destilacija vina provedena je pomoću jednostavnog destilacijskog uređaja primjenom dvostruke destilacije uz odvajanje različite količine prve frakcije destilata. Hlapivi spojevi vina i vinskih destilata (acetaldehid, etil-acetat, metanol te viši alkoholi uključivo n-propanol, izobutanol i amilni alkoholi) određeni su metodom plinske kromatografije, a njihove koncentracije uspoređene su s vrijednostima koje su propisane ili se preporučuju za vinske destilate. Dobiveni rezultati ukazuju kako oksidirano vino i od njega dobiveni destilati prema nekim parametrima kemijskog sastava odstupaju od vrijednosti koje se preporučuju u proizvodnji visoko kvalitetnih vinskih destilata. Koncentracije acetaldehida u destilatima dobivenim dvostrukom destilacijom bile su znatno više od praga njegove senzorne detekcije i iznosile su 600-669 mg/L a.a. ovisno o varijanti pokusa. Ostali parametri kemijskog sastava vinskih destilata bili su u granicama propisanih vrijednosti i u skladu s literaturnim podacima.

Ključne riječi

destilacija; vinski destilat; oksidacija vina; acetaldehid

Hrčak ID:

162149

URI

https://hrcak.srce.hr/162149

Datum izdavanja:

21.4.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.240 *