hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

VAŽNIJE OSOBINE KVALITETA MESA TOVLJENIKA TRI TEŽINSKE KATEGORIJE I PO SPOLOVIMA

Vojin Anastasijević ; Institut za stočarstvo, Beograd, Zemun-polje, Srbija
Slavko Josipović ; Institut za stočarstvo, Beograd, Zemun-polje, Srbija
Dušica Tomašević ; Institut za stočarstvo, Beograd, Zemun-polje, Srbija
Miodrag Gluhović ; Institut za stočarstvo, Beograd, Zemun-polje, Srbija
Mihajlo Matić ; Farma svinja "Zadrugar", Zaječar, Srbija

Puni tekst: hrvatski, pdf (983 KB) str. 283-288 preuzimanja: 71* citiraj
APA 6th Edition
Anastasijević, V., Josipović, S., Tomašević, D., Gluhović, M. i Matić, M. (1991). VAŽNIJE OSOBINE KVALITETA MESA TOVLJENIKA TRI TEŽINSKE KATEGORIJE I PO SPOLOVIMA. Stočarstvo, 45 (9-10), 283-288. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162300
MLA 8th Edition
Anastasijević, Vojin, et al. "VAŽNIJE OSOBINE KVALITETA MESA TOVLJENIKA TRI TEŽINSKE KATEGORIJE I PO SPOLOVIMA." Stočarstvo, vol. 45, br. 9-10, 1991, str. 283-288. https://hrcak.srce.hr/162300. Citirano 10.04.2020.
Chicago 17th Edition
Anastasijević, Vojin, Slavko Josipović, Dušica Tomašević, Miodrag Gluhović i Mihajlo Matić. "VAŽNIJE OSOBINE KVALITETA MESA TOVLJENIKA TRI TEŽINSKE KATEGORIJE I PO SPOLOVIMA." Stočarstvo 45, br. 9-10 (1991): 283-288. https://hrcak.srce.hr/162300
Harvard
Anastasijević, V., et al. (1991). 'VAŽNIJE OSOBINE KVALITETA MESA TOVLJENIKA TRI TEŽINSKE KATEGORIJE I PO SPOLOVIMA', Stočarstvo, 45(9-10), str. 283-288. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162300 (Datum pristupa: 10.04.2020.)
Vancouver
Anastasijević V, Josipović S, Tomašević D, Gluhović M, Matić M. VAŽNIJE OSOBINE KVALITETA MESA TOVLJENIKA TRI TEŽINSKE KATEGORIJE I PO SPOLOVIMA. Stočarstvo [Internet]. 1991 [pristupljeno 10.04.2020.];45(9-10):283-288. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162300
IEEE
V. Anastasijević, S. Josipović, D. Tomašević, M. Gluhović i M. Matić, "VAŽNIJE OSOBINE KVALITETA MESA TOVLJENIKA TRI TEŽINSKE KATEGORIJE I PO SPOLOVIMA", Stočarstvo, vol.45, br. 9-10, str. 283-288, 1991. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162300. [Citirano: 10.04.2020.]

Sažetak
U ovome radu su prikazani rezultati tehnoloških osobina mesa buta
i karea tovljenika tri težinske kategorije (95-105; 105-115 i 115-130
kg žive mase) i oba spola (muški kastrirati i nazimice) podjednakog broia grla čistorasnog švedskog landrasa i njegovih meleza s jorkširom (F₁ i R₂ ) i hempširom (R₁ x H) držanih grupno i hranjenih sirovom hranom po volji. Na osnovu dobivenih rezultata ustanovljeno je da meso buta i karea svinja s najtežom masom trupa ima povoljniji izražena izvijesna tehnološka syojstva (vezivanje vode,-sadržaj pigmenta), dok su neka svojstva izjednačena sa lakšom masom trupa (sadržaj proteina, mekoća mesa, termički kalo). Meso buta i karea svinja, posmatrano po spolovima-ispoljava kod nazimica povoljnije neka-tehnološka svojitva (vezivanje vode, mekoća mesa), dok su druga podjednako izražena ( sadržaj pigmenta), a neka slabiie ili izjednačena s kastratima (kalo termičke obrade).

Hrčak ID: 162300

URI
https://hrcak.srce.hr/162300

[engleski]

Posjeta: 144 *