Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Suvremena tehnika u proizvodnji krumpira

Stjepan Sito ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju
Vladimir Džaja ; PIK Vinkovci, Vinkovci
Vlado Kušec ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
Krešimir Ciler ; Srednja poljoprivredna škola, Zagreb
Blanka Palinić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju
Tajana Glogovšek ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju


Puni tekst: hrvatski pdf 456 Kb

str. 70-83

preuzimanja: 892

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 456 Kb

str. 83-83

preuzimanja: 1.062

citiraj


Sažetak

Intenzivna proizvodnja krumpira iziskuje puno tehnoloških operacija i primjenu suvremene tehnike (mehanizacije). Samo tako se pojedine radne operacije (sadnja, navodnjavanje, gnojidba, zaštita i berbavađenje) mogu obaviti pravovremeno i kvalitetno. Genetski potencijal današnjih sorti krumpira premašuje urod od 60 t/ha. Konkurencija na tržištu je nemilosrdna. Troškove proizvodnje treba svesti na minimum (cca. 0,80 kn/kg) te je uz kvalitetu, količinu i kontinuiranu opskrbu tijekom cijele godine moguće opstati na tržištu.

Ključne riječi

krumpir; sadnja; zaštita; gnojidba; navodnjavanje; berba-vađenje

Hrčak ID:

162362

URI

https://hrcak.srce.hr/162362

Datum izdavanja:

23.10.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.647 *