hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

ISTRAŽIVANJE ZAGAĐENOSTI MESA, RADNIH POVRŠINA I PRIBORA BAKTERIJAMA RODA PROTEUS

Mirza Hadžiosmanović ; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Josip Živković ; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Aida Trešćec ; "Podravka", Koprivnica, Republika Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 103-109 preuzimanja: 51* citiraj
APA 6th Edition
Hadžiosmanović, M., Živković, J. i Trešćec, A. (1992). ISTRAŽIVANJE ZAGAĐENOSTI MESA, RADNIH POVRŠINA I PRIBORA BAKTERIJAMA RODA PROTEUS. Stočarstvo, 46 (3-4), 103-109. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162418
MLA 8th Edition
Hadžiosmanović, Mirza, et al. "ISTRAŽIVANJE ZAGAĐENOSTI MESA, RADNIH POVRŠINA I PRIBORA BAKTERIJAMA RODA PROTEUS." Stočarstvo, vol. 46, br. 3-4, 1992, str. 103-109. https://hrcak.srce.hr/162418. Citirano 17.02.2020.
Chicago 17th Edition
Hadžiosmanović, Mirza, Josip Živković i Aida Trešćec. "ISTRAŽIVANJE ZAGAĐENOSTI MESA, RADNIH POVRŠINA I PRIBORA BAKTERIJAMA RODA PROTEUS." Stočarstvo 46, br. 3-4 (1992): 103-109. https://hrcak.srce.hr/162418
Harvard
Hadžiosmanović, M., Živković, J., i Trešćec, A. (1992). 'ISTRAŽIVANJE ZAGAĐENOSTI MESA, RADNIH POVRŠINA I PRIBORA BAKTERIJAMA RODA PROTEUS', Stočarstvo, 46(3-4), str. 103-109. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162418 (Datum pristupa: 17.02.2020.)
Vancouver
Hadžiosmanović M, Živković J, Trešćec A. ISTRAŽIVANJE ZAGAĐENOSTI MESA, RADNIH POVRŠINA I PRIBORA BAKTERIJAMA RODA PROTEUS. Stočarstvo [Internet]. 1992 [pristupljeno 17.02.2020.];46(3-4):103-109. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162418
IEEE
M. Hadžiosmanović, J. Živković i A. Trešćec, "ISTRAŽIVANJE ZAGAĐENOSTI MESA, RADNIH POVRŠINA I PRIBORA BAKTERIJAMA RODA PROTEUS", Stočarstvo, vol.46, br. 3-4, str. 103-109, 1992. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162418. [Citirano: 17.02.2020.]

Sažetak
Istraživan je stupanj zagađenja sirovina i radnih površina tijekom proizvodnje mesnih prerađevina bakterijama roda Proteus. Rezultati su pokazali da je meso peradi zagađeno vrstama roda Proteus u količini od 8,8%, svježe goveđe meso 7,8 % a polutrajne i obarene kobasice neposredno nakon proizvoodnje u količini od 2,8 %. Rezultati pretraga brisova s proizvodnih linija pokazuju da je pripadnika roda Proteus najviše u kobasičarnici (14,6 %), na liniji prerade svinja (11,8 %), goveda (10,9 %), a u manjoj mjeri i na drugim mjestima obrade i prerade mesa. Dobiveni rezultati mogu pridonijeti unapređivanju sveukupnog sustava nadzora i programiranja mjera zaštite proizvoda i potrošača (HACCP i druge koncepcije).

Hrčak ID: 162418

URI
https://hrcak.srce.hr/162418

[engleski]

Posjeta: 126 *