hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

RESEARCH ON CONTAMINATION OF MEAT WORK SURFACES AND UTENSILS BY BACTERIA OF THE PROTEUS FAMILY

Mirza Hadžiosmanović ; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Josip Živković ; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Aida Trešćec ; "Podravka", Koprivnica, Republika Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 103-109 preuzimanja: 51* citiraj
APA 6th Edition
Hadžiosmanović, M., Živković, J. i Trešćec, A. (1992). ISTRAŽIVANJE ZAGAĐENOSTI MESA, RADNIH POVRŠINA I PRIBORA BAKTERIJAMA RODA PROTEUS. Stočarstvo, 46 (3-4), 103-109. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162418
MLA 8th Edition
Hadžiosmanović, Mirza, et al. "ISTRAŽIVANJE ZAGAĐENOSTI MESA, RADNIH POVRŠINA I PRIBORA BAKTERIJAMA RODA PROTEUS." Stočarstvo, vol. 46, br. 3-4, 1992, str. 103-109. https://hrcak.srce.hr/162418. Citirano 24.02.2020.
Chicago 17th Edition
Hadžiosmanović, Mirza, Josip Živković i Aida Trešćec. "ISTRAŽIVANJE ZAGAĐENOSTI MESA, RADNIH POVRŠINA I PRIBORA BAKTERIJAMA RODA PROTEUS." Stočarstvo 46, br. 3-4 (1992): 103-109. https://hrcak.srce.hr/162418
Harvard
Hadžiosmanović, M., Živković, J., i Trešćec, A. (1992). 'ISTRAŽIVANJE ZAGAĐENOSTI MESA, RADNIH POVRŠINA I PRIBORA BAKTERIJAMA RODA PROTEUS', Stočarstvo, 46(3-4), str. 103-109. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162418 (Datum pristupa: 24.02.2020.)
Vancouver
Hadžiosmanović M, Živković J, Trešćec A. ISTRAŽIVANJE ZAGAĐENOSTI MESA, RADNIH POVRŠINA I PRIBORA BAKTERIJAMA RODA PROTEUS. Stočarstvo [Internet]. 1992 [pristupljeno 24.02.2020.];46(3-4):103-109. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162418
IEEE
M. Hadžiosmanović, J. Živković i A. Trešćec, "ISTRAŽIVANJE ZAGAĐENOSTI MESA, RADNIH POVRŠINA I PRIBORA BAKTERIJAMA RODA PROTEUS", Stočarstvo, vol.46, br. 3-4, str. 103-109, 1992. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162418. [Citirano: 24.02.2020.]

Sažetak
The degree of meat and work surfaces contamination by bacteria of the Proteus family was researched in the course of meat production. The results showed that 8,8 % of the poultry 7,8%. Of the fresh beef and 2,8% of the semipreserved and scalded sausages were contaminated immediately after the process of production. The results of smear tests from the production line showed that most bacteria from the Proteus family were in the sausage kitchen (14,6 %), on the pork production line (11 ,8 %), beef production line (10, 9 %) and to a lesser degree in other places of meat processing and production. The results obtained can contribute to improving overall system of control and protection of both the products and customer.

Hrčak ID: 162418

URI
https://hrcak.srce.hr/162418

[hrvatski]

Posjeta: 126 *