Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Konvencionalna i/ili ekološka proizvodnja povrća: različiti scenariji

Ivo Grgić orcid id orcid.org/0000-0003-3900-4925 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lari Hadelan orcid id orcid.org/0000-0002-8499-0771 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Magdalena Zrakić orcid id orcid.org/0000-0002-0577-1109 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 124 Kb

str. 20-28

preuzimanja: 487

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 124 Kb

str. 28-28

preuzimanja: 844

citiraj


Sažetak

U radu se istražuju financijski aspekti proizvodnje rajčice, paprike, kupusa i salate kristalke u konvencionalnoj te ekološkoj proizvodnji uporabom modela kalkulacije pokrića varijabilnih troškova (engl. gross margin). Za ekološku proizvodnju koristili smo metodu simulacije promjenom otkupne cijene i/ili prinosa pojedinih kultura. Iako dobiveni dohodak kod pojedinih scenarija ukazuje na ekonomsku izdašnost ekološke proizvodnje, realno je za očekivati da bi takvi proizvodi trebali biti ponuđeni dohodovno jačim tržištima (inozemno) ili bi ih trebali koristiti za proizvodnju prerađevina.

Ključne riječi

proizvodnja; konvencionalna; ekološka; povrće; scenariji; ekonomska isplativost

Hrčak ID:

162449

URI

https://hrcak.srce.hr/162449

Datum izdavanja:

21.7.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.001 *