Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Financijska ocjena proizvodnje povrća u zaštićenim prostorima

Lari Hadelan orcid id orcid.org/0000-0002-8499-0771 ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Ivo Grgić ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Magdalena Zrakić ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Ana Crnčan ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku Poljoprivredni fakultet u Osijeku


Puni tekst: hrvatski pdf 116 Kb

str. 51-59

preuzimanja: 1.995

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 116 Kb

str. 59-59

preuzimanja: 748

citiraj


Sažetak

Zastupljenost proizvodnje povrća u zaštićenim prostorima u Hrvatskoj na razini je prosječnog stanja u europskim zemljama, ali ispodprosječna u odnosu na druge mediteranske zemlje. Proizvodnja povrća u zaštićenim prostorima radno je i kapitalno intenzivna i u njoj se ostvaruju značajno povoljniji financijski efekti u odnosu na proizvodnju ratarskih kultura. Od tri analizirane povrtne kulture (rajčica, paprika i salatni krastavac) najdohodovnija je proizvodnja paprike u kojoj se ujedno ostvaruje i najviša profitabilnost, u radu iskazana omjerom pokrića varijabilnih troškova i prihoda od prodaje. Na primjeru proizvođača povrća u zatvorenim prostorima u Koprivničko-križevačkoj županiji izračunato je vrijeme povrata ulaganja u plasteničke kapacitete od sedam godina. Pozitivna neto sadašnja vrijednost i interna stope rentabilnosti veća od korištene diskontne stope ukazuju na prihvatljivost ulaganja u ovaj oblik poljoprivredne proizvodnje.

Ključne riječi

povrćarstvo; zaštićeni prostor; dohodak; financijska analiza; investicijska analiza

Hrčak ID:

162452

URI

https://hrcak.srce.hr/162452

Datum izdavanja:

21.7.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.447 *