hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Influence of extrusion parameters on starch damage and resistant starch content in corn extrudates

Đurđica Ačkar   ORCID icon orcid.org/0000-0003-4257-2907 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Antun Jozinović ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Drago Šubarić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Jurislav Babić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Borislav Miličević ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Duška Miljević ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Puni tekst: engleski, pdf (399 KB) str. 62-62 preuzimanja: 81* citiraj
APA 6th Edition
Ačkar, Đ., Jozinović, A., Šubarić, D., Babić, J., Miličević, B. i Miljević, D. (2014). Influence of extrusion parameters on starch damage and resistant starch content in corn extrudates. Glasnik Zaštite Bilja, 37 (6), 62-62. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162518
MLA 8th Edition
Ačkar, Đurđica, et al. "Influence of extrusion parameters on starch damage and resistant starch content in corn extrudates." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 37, br. 6, 2014, str. 62-62. https://hrcak.srce.hr/162518. Citirano 22.09.2021.
Chicago 17th Edition
Ačkar, Đurđica, Antun Jozinović, Drago Šubarić, Jurislav Babić, Borislav Miličević i Duška Miljević. "Influence of extrusion parameters on starch damage and resistant starch content in corn extrudates." Glasnik Zaštite Bilja 37, br. 6 (2014): 62-62. https://hrcak.srce.hr/162518
Harvard
Ačkar, Đ., et al. (2014). 'Influence of extrusion parameters on starch damage and resistant starch content in corn extrudates', Glasnik Zaštite Bilja, 37(6), str. 62-62. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162518 (Datum pristupa: 22.09.2021.)
Vancouver
Ačkar Đ, Jozinović A, Šubarić D, Babić J, Miličević B, Miljević D. Influence of extrusion parameters on starch damage and resistant starch content in corn extrudates. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2014 [pristupljeno 22.09.2021.];37(6):62-62. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162518
IEEE
Đ. Ačkar, A. Jozinović, D. Šubarić, J. Babić, B. Miličević i D. Miljević, "Influence of extrusion parameters on starch damage and resistant starch content in corn extrudates", Glasnik Zaštite Bilja, vol.37, br. 6, str. 62-62, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162518. [Citirano: 22.09.2021.]
Puni tekst: hrvatski, pdf (399 KB) str. 57-63 preuzimanja: 215* citiraj
APA 6th Edition
Ačkar, Đ., Jozinović, A., Šubarić, D., Babić, J., Miličević, B. i Miljević, D. (2014). Utjecaj parametara ekstruzije na oštećenje škroba i udio rezistentnog škroba u kukuruznim ekstrudatima. Glasnik Zaštite Bilja, 37 (6), 57-63. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162518
MLA 8th Edition
Ačkar, Đurđica, et al. "Utjecaj parametara ekstruzije na oštećenje škroba i udio rezistentnog škroba u kukuruznim ekstrudatima." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 37, br. 6, 2014, str. 57-63. https://hrcak.srce.hr/162518. Citirano 22.09.2021.
Chicago 17th Edition
Ačkar, Đurđica, Antun Jozinović, Drago Šubarić, Jurislav Babić, Borislav Miličević i Duška Miljević. "Utjecaj parametara ekstruzije na oštećenje škroba i udio rezistentnog škroba u kukuruznim ekstrudatima." Glasnik Zaštite Bilja 37, br. 6 (2014): 57-63. https://hrcak.srce.hr/162518
Harvard
Ačkar, Đ., et al. (2014). 'Utjecaj parametara ekstruzije na oštećenje škroba i udio rezistentnog škroba u kukuruznim ekstrudatima', Glasnik Zaštite Bilja, 37(6), str. 57-63. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162518 (Datum pristupa: 22.09.2021.)
Vancouver
Ačkar Đ, Jozinović A, Šubarić D, Babić J, Miličević B, Miljević D. Utjecaj parametara ekstruzije na oštećenje škroba i udio rezistentnog škroba u kukuruznim ekstrudatima. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2014 [pristupljeno 22.09.2021.];37(6):57-63. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162518
IEEE
Đ. Ačkar, A. Jozinović, D. Šubarić, J. Babić, B. Miličević i D. Miljević, "Utjecaj parametara ekstruzije na oštećenje škroba i udio rezistentnog škroba u kukuruznim ekstrudatima", Glasnik Zaštite Bilja, vol.37, br. 6, str. 57-63, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162518. [Citirano: 22.09.2021.]

Sažetak
The aim of this research was to determine influence of moisture (15% and 20%) and granulation (particles ≤500 μm and >500 μm) of corn grits and screw configuration (4:1 and 1:1) on properties of extrudates produced in laboratory single screw extruder at temperature regime 135/170/170 °C, with 4 mm die. Physical properties, starch damage (SD) and resistant starch (RS) content were determined in produced extrudates. Results showed that, regardless of granulation, expansion ratio (EO) and fracturability increased, while bulk density and hardness decreased with lower moisture content. Lower moisture resulted in higher starch damage, same as screw 4:1. RS content was decreased by extrusion at all applied regimes.

Ključne riječi
extrusion; corn grits; resistant starch; damaged starch; moisture; screw configuration

Hrčak ID: 162518

URI
https://hrcak.srce.hr/162518

[hrvatski]

Posjeta: 552 *