Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

KOZJE VLAKNO - KAŠMIR

Vesna Pavić ; Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Boro Mioč ; Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.017 Kb

str. 225-260

preuzimanja: 273

citiraj


Sažetak

U ovome radu navedene su osnovne karakteristike kašmirskog vlakna, proizvodnja i čimbenici koji na nju utječu, kao i veza između plodonosti i proizvodnje kašmira. Najvažnije karakteristike proizvoda ovoga vlakna (odjeće) jesu: finoća i toplina, lagana su, te visoke cijene. Osim genetskog čimbenika, smatra se da visina proizvodnje (masa runa), te kvaliteta ovise o pragenetskim čimbenicima: dobi, spolu, hranidbi i tipu poroda (samac ili dvojci). Veći selekcijiski napredak nije moguće ostvariti selekcijom koza na manji promjer niti.

Ključne riječi

Hrčak ID:

162624

URI

https://hrcak.srce.hr/162624

Datum izdavanja:

28.7.1993.

Posjeta: 614 *