Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

PROCJENA KAKVOĆE TRUPA PUTEM REBRANOG ISJEČKA

Pavo Caput ; Agronomski fakultet, Zagreb, Republika Hrvatska
Miroslav Posavi ; Agronomski fakultet, Zagreb, Republika Hrvatska
Ivo Jakopović ; PCH- Stočarski selekcijski centar, Zagreb, Republika Hrvatska
Ivo Karađole ; Veterinarski fakultet, Zagreb, Republika Hrvatska
Pero Božić ; Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske, Zagreb, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 983 Kb

str. 435-440

preuzimanja: 158

citiraj


Sažetak

U uzgojnom programu za simentalca u Hrvatskoi naglasak je na kakvoći mesa. U agregatnom iznosu uzgojne vrijednosti (UV) sadržane su tovne i klaoničke karakteristike, te njihove kemijske vrijednosti. Za sada senzorne karakteristike, te njihove kemijske vrijednosti. Za sada senzorne karakteristike se ne uvažavaju. Indeks je sastavljen od uzgojnih vrijednosti za dnevni prirast, hladni randman i sadržaj čistog mesa. Struktura tkiva u ovom istraživanju procijenjena je disekcijom uzoraka 7-9 rebra. Analizirano je 29 progenih grupa s ukupno 326 sinova- mladih bikova. Podaci su analizirani leastsquare metodom (Harvey, 1979.) uvažavajući utjecaj godine i sezone. Prosječna težina hladnih polovica iznosila je 304.15 kg. Postoci čistog mesa (mišićnog tkiva), masnog tkiva i kosti u i sječku iznosili su 63.91%, 13.96% i 18.93%. Odnos meso:kosti iznosio je 3.58, a meso kosti meso:loj 4.78. U suhoj tvari MLD sadržano je 21 .83% proteina i 1.42% masti. Heritabilitet za sadržaj mesa, kosti i loja u isječku iznosio je 0.702,0.421 i 0.489. Dobiveni rezultati podudaraju se sranijim rezultatima u nas (Karadjole, 1978; Car, 1981 ; Caput, 1985), ali se razlikuju od priopćenih rezultata istraživanja u nekim drugim simentalskim uzgojima (Averdunk i sur., 1992.; Petautschnig, 1992.). Razlike se mogu djelomično objasniti različitim metodama i tehničkim postupcima pri klanju, primarnoj obradi i disekciji. Relativno visok sadržaj kosti u trupu naših simentalaca mora biti predmet pažnje u budućim selekcijskim programima.

Ključne riječi

Hrčak ID:

162660

URI

https://hrcak.srce.hr/162660

Datum izdavanja:

20.1.1994.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 651 *