Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Primjena fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca u proizvodnji vina iz različith sorti grožđa kutjevačkih vinograda

Borislav Miličević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Jurislav Babić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Drago Šubarić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Emil Petošić ; Zvečevo d.d.
Đurđica Ačkar ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Jasna Čačić ; Gospodarsko-interesnog udruženja proizvođača pića Hrvatske


Puni tekst: hrvatski pdf 137 Kb

str. 76-85

preuzimanja: 471

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 137 Kb

str. 85-85

preuzimanja: 230

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je utvrditi mogućnost proizvodnje vrhunskog vina upotrebom imobiliziranih stanica kvasca. Odabrano je devet dominantih sorti grožđa unutar grupe preporučenih i dopuštenih sorti vinograda Kutjevo, koji se nalaze u istočnom dijelu kontinentalne Hrvatske.
Rezultati su pokazali da sorte Rizling rajnski i Graševina bijela mogu biti označene kao sorte pogodne za proizvodnju vina pomoću imobiliziranih stanica kvasca. One imaju potencijal za proizvodnju vina visoke kvalitete, čak pogodnih i za dulje sazrijevanje. Prema ovom istraživanju sorte Rizvanac bijeli, Pinot sivi, Pinot bijeli, Traminac crveni i Chardonnay daju značajno bolja vina klasičnim postupkom fermenatacije, u odnosu na vina proizvedena postupkom s imobiliziranim stanicama kvasca, pa se stoga ovaj način ne preporuča u proizvodnji vina kod navedenih sorti.

Ključne riječi

imobilizirane stanice kvasca; aroma; sorte grožđa; kvaliteta vina

Hrčak ID:

162821

URI

https://hrcak.srce.hr/162821

Datum izdavanja:

17.7.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.263 *