Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Djelovanje 1-metil ciklopropena na fiziološke procese i kakvoću voća poslije berbe

Irena Kipke ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo
Goran Fruk ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo
Tomislav Jemrić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo


Puni tekst: hrvatski pdf 93 Kb

str. 46-55

preuzimanja: 196

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 93 Kb

str. 55-55

preuzimanja: 481

citiraj


Sažetak

Ubrano voće mora što dulje zadržati svježinu, imati što bolja organoleptička svojstva, i ne smije pokazivati simptome bolesti i ozljeda. To nije uvijek lako postići, ali u novije vrijeme razvijeni su tehnološki postupci kojima se ovaj cilj lakše ostvaruje. Takav je postupak primjena 1-metil ciklopropena (1-MCP). 1-MCP se ubraja u derivate ciklopropena, a koristi se kao sintetski regulator rasta biljaka. Strukturno je srodan s prirodnim biljnim hormonom etilenom. 1-MCP je inhibitor aktivacije etilena koji sprječava djelovanje ovog hormona dozrijevanja kod većine klimakterijskog voća, ali se učinak razlikuje od vrste do vrste. Kod jabuka 1-MCP značajno smanjuje sintezu etilena i održava tvrdoću plodova dulje vrijeme dok je sinteza etilena kod bresaka samo neznatno smanjena ili ostaje nepromijenjena. Primjena 1-MCP učinkovito sprječava negativne fiziološke promjene tijekom skladištenja i čuvanja većine voća, ali su moguće i neke o negativne posljedice njegove uporabe. 1-MCP je 2011. godine registriran i u Hrvatskoj pa ovaj rad ima za cilj pregled najvažnijih istraživanja u ovom području kako bi se dale korisne smjernice za praksu.

Ključne riječi

1-MCP; čuvanje; etilen; fiziološki poremećaji; trulež

Hrčak ID:

163022

URI

https://hrcak.srce.hr/163022

Datum izdavanja:

2.11.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.318 *