Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kemijski sastav eteričnih ulja biljke Artemisia vulgaris dobivenih različitim tehnikama ekstrakcije

Borislav Miličević ; Zvečevo dd
Jurislav Babić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Drago Šubarić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Đurđica Ačkar ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Radoslav Miličević ; Visoka škola za sigurnost Zagreb
Emil Petošić ; Zvečevo dd
Antun Jozinović ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 310 Kb

str. 58-64

preuzimanja: 303

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 310 Kb

str. 64-64

preuzimanja: 923

citiraj


Sažetak

Pelin Artemisia absinthium L., aromatična je biljka koja pripada porodici Asteraceae. Eterično ulje pelina sadrži široki spektar bioaktivnih kemijskih spojeva koji imaju široku primjenu u prehrambenoj, kemijskoj industriji, medicini i drugdje. Od 19. stoljeća kontroverzna rasprava vodi se oko karakteristika komponenata eteričnih ulja biljke pelina Artemisia absinthium L., Artemisia vulgaris L., Salvia officinalis i drugih, koji se obično koriste u procesu proizvodnje alkoholnih pića. Tako je ovo istraživanje provedeno da bi se identificirao kemijski sastav eteričnih ulja pomoću plinske kromatografije dobivenih različitim tehnikama ekstrakcije (tekuće-tekuće, hidrodestilacije, superkritične ekstrakcije te pomoću mikrovalova) iz biljke pelin Artemisia vulgaris L. Identificirano je ukupno 40 različitih komponenti u eteričnom ulju pelina. Osim toga, rezultati su pokazali da je udio neprihvatljive razine nekih tvari, kao što su α-thujone i β-thujone, bio najmanji u uzorcima koji su dobiveni postupkom mikrovalne ekstrakcije, a njihov sadržaj je iznosio 9,86% (w / w), odnosno 11,28% (w / w).

Ključne riječi

Artemisia absinthium; eterično ulje; ekstrakcija

Hrčak ID:

163063

URI

https://hrcak.srce.hr/163063

Datum izdavanja:

6.6.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.019 *