Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj umjetne zaraze fusariumom na agronomska svojstva pšenice

Valentina Španić ; Poljoprivredni institut Osijek
Georg Drezner ; Poljoprivredni institut Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 548 Kb

str. 60-64

preuzimanja: 164

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 548 Kb

str. 64-64

preuzimanja: 164

citiraj


Sažetak

Velike štete na pšenici mogu uzrokovati vrste iz roda Fusarium. Najveće štete prave one vrste koje se javljaju na klasu i izazivaju fuzarijsku palež klasa (FH3) koja, osim što umanjuje prinos, im anegaticnih učinaka i na svojstva kvalitete. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj umjetne zaraze Fusariumom na agronomska svojstva pšenice. Genotipovi u tretmanu Fusariumom u odnosu na kontrolu u prosjeku imali su niži urod zrna za 12,4 %, pri čemu su najmanje gubitke u tretmanu Fusariumom u odnosu na kontrolu imali genotipovi Soissons, Aida i Osk. 870/08. U tretmanu Fusariumom u odnosu na kontrolu genotipovi su imali hektolitarsku masu u prosjeku nižu za 2,4%. Za masu 1000 zrna nisu dobiveni konstantni podaci među tim dvama tretmanima te je u tretmanu Fusariumom bila veća nego u kontrolnome tretmanu u prosjeku za 1%.

Ključne riječi

agronomska svojstva; Fusarium; ozima pšenica

Hrčak ID:

163236

URI

https://hrcak.srce.hr/163236

Datum izdavanja:

20.7.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 868 *