hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon

Tomislav Plavša ; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Karin Kovačević-Ganić ; Prehrambeno tehnološki fakultet

Puni tekst: hrvatski, pdf (364 KB) str. 82-87 preuzimanja: 98* citiraj
APA 6th Edition
Plavša, T. i Kovačević-Ganić, K. (2011). Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon. Glasnik Zaštite Bilja, 34 (4), 82-87. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/163241
MLA 8th Edition
Plavša, Tomislav i Karin Kovačević-Ganić. "Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 34, br. 4, 2011, str. 82-87. https://hrcak.srce.hr/163241. Citirano 20.10.2019.
Chicago 17th Edition
Plavša, Tomislav i Karin Kovačević-Ganić. "Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon." Glasnik Zaštite Bilja 34, br. 4 (2011): 82-87. https://hrcak.srce.hr/163241
Harvard
Plavša, T., i Kovačević-Ganić, K. (2011). 'Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon', Glasnik Zaštite Bilja, 34(4), str. 82-87. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/163241 (Datum pristupa: 20.10.2019.)
Vancouver
Plavša T, Kovačević-Ganić K. Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2011 [pristupljeno 20.10.2019.];34(4):82-87. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163241
IEEE
T. Plavša i K. Kovačević-Ganić, "Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon", Glasnik Zaštite Bilja, vol.34, br. 4, str. 82-87, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163241. [Citirano: 20.10.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (364 KB) str. 87-87 preuzimanja: 167* citiraj
APA 6th Edition
Plavša, T. i Kovačević-Ganić, K. (2011). Effect of commercial yeasts (Saccharomyces cerevisiae) to anthocyanin profile of wines Teran and Cabernet sauvignon. Glasnik Zaštite Bilja, 34 (4), 87-87. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/163241
MLA 8th Edition
Plavša, Tomislav i Karin Kovačević-Ganić. "Effect of commercial yeasts (Saccharomyces cerevisiae) to anthocyanin profile of wines Teran and Cabernet sauvignon." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 34, br. 4, 2011, str. 87-87. https://hrcak.srce.hr/163241. Citirano 20.10.2019.
Chicago 17th Edition
Plavša, Tomislav i Karin Kovačević-Ganić. "Effect of commercial yeasts (Saccharomyces cerevisiae) to anthocyanin profile of wines Teran and Cabernet sauvignon." Glasnik Zaštite Bilja 34, br. 4 (2011): 87-87. https://hrcak.srce.hr/163241
Harvard
Plavša, T., i Kovačević-Ganić, K. (2011). 'Effect of commercial yeasts (Saccharomyces cerevisiae) to anthocyanin profile of wines Teran and Cabernet sauvignon', Glasnik Zaštite Bilja, 34(4), str. 87-87. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/163241 (Datum pristupa: 20.10.2019.)
Vancouver
Plavša T, Kovačević-Ganić K. Effect of commercial yeasts (Saccharomyces cerevisiae) to anthocyanin profile of wines Teran and Cabernet sauvignon. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2011 [pristupljeno 20.10.2019.];34(4):87-87. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163241
IEEE
T. Plavša i K. Kovačević-Ganić, "Effect of commercial yeasts (Saccharomyces cerevisiae) to anthocyanin profile of wines Teran and Cabernet sauvignon", Glasnik Zaštite Bilja, vol.34, br. 4, str. 87-87, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163241. [Citirano: 20.10.2019.]

Sažetak
Antocijani su pigmenti crvene boje smješteni uglavnom u kožici bobice crvenog grožđa te pridonose boji crvenih vina. Njihova koncentracija u vinima ovisi o: sorti, području uzgoja, tehnikama vinifikacije. Najzastupljeniji antocijan u vinima proizvedenim od grožđa Vitis vinifera L. je u pravilu malvidin-3- monoglukozid. Utjecaj na ekstrakciju i degradaciju antocijana mogu imati i Saccharomyces cerevisiae kvasci. Identifikacija antocijana u vinima Teran i Cabernet sauvignon berbe 2009. provedena je tehnikom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Istraživan je utjecaj tri komercijalna Saccharomyces cerevisiae kvasca (Uvaferm BDX, D254 i Fermol Premier Cru) na koncentraciju antocijana. Rezultati istraživanja pokazali su da kvasci Uvaferm BDX i D254 ekstrahiraju više aciliranih i neaciliranih antocijana.

Ključne riječi
antocijan; vino; Teran; Cabernet sauvignon; Saccharomyces cerevisiaepokusi

Hrčak ID: 163241

URI
https://hrcak.srce.hr/163241

[engleski]

Posjeta: 364 *