hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Effect of commercial yeasts (Saccharomyces cerevisiae) to anthocyanin profile of wines Teran and Cabernet sauvignon

Tomislav Plavša ; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Karin Kovačević-Ganić ; Prehrambeno tehnološki fakultet

Puni tekst: engleski, pdf (364 KB) str. 87-87 preuzimanja: 167* citiraj
APA 6th Edition
Plavša, T. i Kovačević-Ganić, K. (2011). Effect of commercial yeasts (Saccharomyces cerevisiae) to anthocyanin profile of wines Teran and Cabernet sauvignon. Glasnik Zaštite Bilja, 34 (4), 87-87. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/163241
MLA 8th Edition
Plavša, Tomislav i Karin Kovačević-Ganić. "Effect of commercial yeasts (Saccharomyces cerevisiae) to anthocyanin profile of wines Teran and Cabernet sauvignon." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 34, br. 4, 2011, str. 87-87. https://hrcak.srce.hr/163241. Citirano 21.10.2019.
Chicago 17th Edition
Plavša, Tomislav i Karin Kovačević-Ganić. "Effect of commercial yeasts (Saccharomyces cerevisiae) to anthocyanin profile of wines Teran and Cabernet sauvignon." Glasnik Zaštite Bilja 34, br. 4 (2011): 87-87. https://hrcak.srce.hr/163241
Harvard
Plavša, T., i Kovačević-Ganić, K. (2011). 'Effect of commercial yeasts (Saccharomyces cerevisiae) to anthocyanin profile of wines Teran and Cabernet sauvignon', Glasnik Zaštite Bilja, 34(4), str. 87-87. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/163241 (Datum pristupa: 21.10.2019.)
Vancouver
Plavša T, Kovačević-Ganić K. Effect of commercial yeasts (Saccharomyces cerevisiae) to anthocyanin profile of wines Teran and Cabernet sauvignon. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2011 [pristupljeno 21.10.2019.];34(4):87-87. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163241
IEEE
T. Plavša i K. Kovačević-Ganić, "Effect of commercial yeasts (Saccharomyces cerevisiae) to anthocyanin profile of wines Teran and Cabernet sauvignon", Glasnik Zaštite Bilja, vol.34, br. 4, str. 87-87, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163241. [Citirano: 21.10.2019.]
Puni tekst: hrvatski, pdf (364 KB) str. 82-87 preuzimanja: 98* citiraj
APA 6th Edition
Plavša, T. i Kovačević-Ganić, K. (2011). Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon. Glasnik Zaštite Bilja, 34 (4), 82-87. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/163241
MLA 8th Edition
Plavša, Tomislav i Karin Kovačević-Ganić. "Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 34, br. 4, 2011, str. 82-87. https://hrcak.srce.hr/163241. Citirano 21.10.2019.
Chicago 17th Edition
Plavša, Tomislav i Karin Kovačević-Ganić. "Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon." Glasnik Zaštite Bilja 34, br. 4 (2011): 82-87. https://hrcak.srce.hr/163241
Harvard
Plavša, T., i Kovačević-Ganić, K. (2011). 'Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon', Glasnik Zaštite Bilja, 34(4), str. 82-87. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/163241 (Datum pristupa: 21.10.2019.)
Vancouver
Plavša T, Kovačević-Ganić K. Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2011 [pristupljeno 21.10.2019.];34(4):82-87. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163241
IEEE
T. Plavša i K. Kovačević-Ganić, "Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon", Glasnik Zaštite Bilja, vol.34, br. 4, str. 82-87, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163241. [Citirano: 21.10.2019.]

Sažetak
Anthocyanins are red, blue and purple pigments located mainly in the skin of red grape berries and contribute to the color of red wines. Their concentration in wine depends on variety, ecological conditions, growing and vinification techniques. The most common anthocyanin in red wines made from Vitis vinifera L. grapes is generally malvidin-3-monoglucoside. Saccharomyces cerevisiae yeast may have the impact on the extraction and degradation of anthocyanins. Identification of anthocyanins in wines Cabernet Sauvignon and Teran in harvest 2009 was analyzed by the technique of high performance liquid chromatography. The effects of three commercial Saccharomyces cerevisiae yeasts (BDX Uvaferm, D254 and Fermol Premier Cru) on the concentration of anthocyanins were investigated. The results showed that yeasts Uvaferm BDX and D254 extracted more non- acylated and acylated anthocyanins.

Ključne riječi
anthocyanins; wine; Teran; Cabernet Sauvignon; Saccharomyces cerevisiae

Hrčak ID: 163241

URI
https://hrcak.srce.hr/163241

[hrvatski]

Posjeta: 364 *