Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Koncentracija glukozinolata i prinos sorata brokule u različitim rokovima uzgoja

Sanja Fabek ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za povrćarstvo
Nina Toth ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za povrćarstvo


Puni tekst: hrvatski pdf 223 Kb

str. 26-34

preuzimanja: 158

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 223 Kb

str. 34-34

preuzimanja: 260

citiraj


Sažetak

Potrošnja brokule u Hrvatskoj porasla je tijekom posljednjih desetak godina zbog njezine izuzetne nutritivne vrijednosti koja ovisi o genetskim, abiotskim i agrotehničkim čimbenicima. Zbog genotipa, sorte brokule se razlikuju u koncentraciji bioaktivnih spojeva, odnosno, učinku na ljudsko zdravlje. Promjenjiv sastav i koncentracija fitotvari glavni su problem pri proizvodnji povrća kao funkcionalne hrane, od koje se očekuje ujednačena razina zdravstvene vrijednosti.
Budući da je na tržištu prisutan raznolik sortiment, postavljeno je istraživanje s ciljem odabira perspektivnih sorata brokule, za uzgoj u uvjetima sjeverozapadne Hrvatske, odgovarajućeg prinosa i koncentracije pojedinačnih te ukupnih glukozinolata u različitim rokovima uzgoja.
Najveći prinos tržnog vršnog cvata ostvarila je sorta Parthenon (13,3 t/ha) u proljetno-ljetnom roku, odnosno sorta Montop (15,0 t/ha) u ljetno-jesenskom roku uzgoja. Testirane sorte brokule statistički su se značajno razlikovale u koncentraciji ukupnih glukozinolata. Tijekom proljetno-ljetnog roka uzgoja u vršnom cvatu sorata brokule utvrđene su značajno veće vrijednosti ukupnih glukozinolata (12 do 22,5 μmol/g suhe tvari), nego u ljetno-jesenskom uzgojnom roku (5,4 do 15,5 μmol/g suhe tvari).

Ključne riječi

Brassica oleracea L. var. italica; vršni cvat; glukobrasicin; glukorafanin

Hrčak ID:

163325

URI

https://hrcak.srce.hr/163325

Datum izdavanja:

14.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 933 *