Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj membranske filtracije na aromu i kemijski sastav vina sorte graševina

Andrija Pozderović ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Anita Pichler ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Kristina Paragović ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Tihomir Moslavac ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 239 Kb

str. 74-82

preuzimanja: 701

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 239 Kb

str. 82-82

preuzimanja: 167

citiraj


Sažetak

Nestabilnosti vina pridonose dušične tvari, proteini, polifenoli, mikroflora, soli kiselina i drugo. Cilj je stabilizacije spriječiti mutnoću i taloženje pojedinih sastojaka vina. Postupci stabilizacije vina su bistrenje, taloženje, sumporenje i filtracija.
Filtracijom se iz vina uklanjaju grube i fine čestice mutnoće tako da se vino propušta bilo kroz filtrirajući sloj, ploče ili membrane. Filtracija može biti mehanička i membranska. Pri membranskoj filtraciji na membrani zaostaju molekule i ioni. Membranski su procesi mikrofiltracija, ultrafiltracija, nanofiltracija i reverzna osmoza. Međusobno se razlikuju po mehanizmu i principu separacije, a zajednička im je membrana među dvjema fazama. Za filtraciju vina koristi se membranska mikrofiltracija. Tri su značajna faktora koja utječu na kapacitet: otpor koji pruža materijal od kojeg je načinjena membrana, otpor zbog začepljenja pora membrane te otpor taloga koji se prilikom procesa filtracije stvara na površini membrane. Kada ukupni otpor dosegne graničnu vrijednost, filtracija se mora zaustaviti, a membrana oprati.
U ovom je radu istraživan utjecaj mikrofiltracije na tvari arome i kemijski sastav vina sorte graševina. Za filtraciju primijenjena je “cross-flow” filtracija na filteru Microstar, firme Filtrox s modulom sa šupljim vlaknima, ukupne površine modula 20 m2. Promjeri su kapilare: 1,5 mm unutarnji i 2,5 mm vanjski. Promjer šupljina membrane je 0,2 μm, a struktura membrane je asimetrična, izrađena od polisulfona.
Membranska filtracija nije značajno utjecala na promjene kemijskog sastava i tvari arome vina.

Ključne riječi

vino; filtracija vina; membranska filtracija; tvari arome; kemijski sastav vina

Hrčak ID:

163345

URI

https://hrcak.srce.hr/163345

Datum izdavanja:

5.11.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.552 *