Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj malča na razvoj korova i fizičke osobine tla

Slavica Dudaš ; Veleučilište u Rijeci, Poljoprivredni Odjel Poreč
Friedrike Kaufmann ; Humboldt Universität zu Berlin, Institut für Gartenbauwissenschaften


Puni tekst: hrvatski pdf 264 Kb

str. 34-45

preuzimanja: 240

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 264 Kb

str. 45-45

preuzimanja: 730

citiraj


Sažetak

Primjena malča u proizvodnji povrća od višestruke je koristi: zaštićuje se površina tla od isušivanja, smanjuje se evaporacija i gubitak vlage iz tla, onemogućava se razvoj korova, utječe na temperaturu tla. Cilj istraživanja bio je ispitati efekte primjene malč folija na zakorovljivanje i fizičke karakteristike tla u višegodišnjem nasadu šparoga. Podaci iz pokusa statistički su obrađeni analizom varijanci i LSD testom na pragu značajnosti P<0,05. Primjenom malča uspješno se regulira zakorovljenost u višegodišnjem nasadu. Malč folije su pozitivno djelovale na vodni režim tla i zabilježena je viša vlažnost tla u odnosu na golo tlo. Crna sintetska folija djelovala je pozitivno na temperaturni režim. Temperature tla ispod papirne folije bile su iste ili djelomično niže u odnosu na golo tlo.

Ključne riječi

papirni malč; sintetski crni PP malč; fizičke osobine tla

Hrčak ID:

163388

URI

https://hrcak.srce.hr/163388

Datum izdavanja:

26.2.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.415 *