hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Prihvatljivost čaja od peršina kod adolescenata

Antonij Perl Pirički ; Sveučilište Josipa Jurja StrossmayeraPrehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Tihomir Moslavac ; Sveučilište Josipa Jurja StrossmayeraPrehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Maja Vugrinec ; Sveučilište Josipa Jurja StrossmayeraPrehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (362 KB) str. 46-53 preuzimanja: 185* citiraj
APA 6th Edition
Perl Pirički, A., Moslavac, T. i Vugrinec, M. (2010). Prihvatljivost čaja od peršina kod adolescenata. Glasnik Zaštite Bilja, 33 (1), 46-53. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/163389
MLA 8th Edition
Perl Pirički, Antonij, et al. "Prihvatljivost čaja od peršina kod adolescenata." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 33, br. 1, 2010, str. 46-53. https://hrcak.srce.hr/163389. Citirano 29.11.2020.
Chicago 17th Edition
Perl Pirički, Antonij, Tihomir Moslavac i Maja Vugrinec. "Prihvatljivost čaja od peršina kod adolescenata." Glasnik Zaštite Bilja 33, br. 1 (2010): 46-53. https://hrcak.srce.hr/163389
Harvard
Perl Pirički, A., Moslavac, T., i Vugrinec, M. (2010). 'Prihvatljivost čaja od peršina kod adolescenata', Glasnik Zaštite Bilja, 33(1), str. 46-53. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/163389 (Datum pristupa: 29.11.2020.)
Vancouver
Perl Pirički A, Moslavac T, Vugrinec M. Prihvatljivost čaja od peršina kod adolescenata. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2010 [pristupljeno 29.11.2020.];33(1):46-53. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163389
IEEE
A. Perl Pirički, T. Moslavac i M. Vugrinec, "Prihvatljivost čaja od peršina kod adolescenata", Glasnik Zaštite Bilja, vol.33, br. 1, str. 46-53, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163389. [Citirano: 29.11.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (362 KB) str. 52-52 preuzimanja: 59* citiraj
APA 6th Edition
Perl Pirički, A., Moslavac, T. i Vugrinec, M. (2010). Acceptability of parsley tea by adolescents. Glasnik Zaštite Bilja, 33 (1), 52-52. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/163389
MLA 8th Edition
Perl Pirički, Antonij, et al. "Acceptability of parsley tea by adolescents." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 33, br. 1, 2010, str. 52-52. https://hrcak.srce.hr/163389. Citirano 29.11.2020.
Chicago 17th Edition
Perl Pirički, Antonij, Tihomir Moslavac i Maja Vugrinec. "Acceptability of parsley tea by adolescents." Glasnik Zaštite Bilja 33, br. 1 (2010): 52-52. https://hrcak.srce.hr/163389
Harvard
Perl Pirički, A., Moslavac, T., i Vugrinec, M. (2010). 'Acceptability of parsley tea by adolescents', Glasnik Zaštite Bilja, 33(1), str. 52-52. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/163389 (Datum pristupa: 29.11.2020.)
Vancouver
Perl Pirički A, Moslavac T, Vugrinec M. Acceptability of parsley tea by adolescents. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2010 [pristupljeno 29.11.2020.];33(1):52-52. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163389
IEEE
A. Perl Pirički, T. Moslavac i M. Vugrinec, "Acceptability of parsley tea by adolescents", Glasnik Zaštite Bilja, vol.33, br. 1, str. 52-52, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163389. [Citirano: 29.11.2020.]

Sažetak
Čaj od peršina zasada nije komercijalno dostupan na našem tržištu. Cilj ovoga rada bio je ispitati njegovu prihvatljivost kod adolescenata, specifične skupine potrošača. Testiranje prihvatljivosti potrošača/ adolescenata provedeno je upotrebom verbalne hedonističke skale s devet stupnjeva. U ispitivanju je sudjelovalo 310 srednjoškolskih učenika, oba spola, dobi 14 do 18 godina. Ispitanicima je bilo ponuđeno ukupno 8 uzoraka čaja od peršina koji su se razlikovali s obzirom na temperaturu serviranja, koncentraciju čaja i dodatak limunovog soka. Svi uzorci su bili jednako zašećereni. Rezultati su pokazali da ispitivana skupina adolescenata statistički značajno bolje prihvaća čajeve slabije koncentracije, od jačih čajeva. Nešto bolje prihvaćaju tople čajeve u odnosu na hladne, dok dodatak limunovog soka uglavnom nije utjecao na prihvatljivost. Gledano prema spolu, djevojke statistički značajno bolje prihvaćaju sve čajeve kojima nije dodan limunov sok, za razliku od mladića kojima bolje odgovaraju čajevi pripremljeni s dodatkom limunovog soka. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da adolescentna skupina ispitanika prihvaća čaj od peršina, ali samo u slabijoj koncentraciji. Da bi se dobio širi uvid o prihvatljivosti tog komercijalno nedostupnog proizvoda, potrebno je ispitivanje provesti i na ostalim dobnim skupina potrošača.

Ključne riječi
čaj; peršin; adolescenti; ispitivanje potrošača

Hrčak ID: 163389

URI
https://hrcak.srce.hr/163389

[engleski]

Posjeta: 350 *