hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj vrste deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja

Tihomir Moslavac ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Antonija Perl Pirički ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Đani Benčić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Štefica Rusman ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (128 KB) str. 74-84 preuzimanja: 193* citiraj
APA 6th Edition
Moslavac, T., Perl Pirički, A., Benčić, Đ. i Rusman, Š. (2010). Utjecaj vrste deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja. Glasnik Zaštite Bilja, 33 (1), 74-84. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/163391
MLA 8th Edition
Moslavac, Tihomir, et al. "Utjecaj vrste deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 33, br. 1, 2010, str. 74-84. https://hrcak.srce.hr/163391. Citirano 29.11.2020.
Chicago 17th Edition
Moslavac, Tihomir, Antonija Perl Pirički, Đani Benčić i Štefica Rusman. "Utjecaj vrste deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja." Glasnik Zaštite Bilja 33, br. 1 (2010): 74-84. https://hrcak.srce.hr/163391
Harvard
Moslavac, T., et al. (2010). 'Utjecaj vrste deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja', Glasnik Zaštite Bilja, 33(1), str. 74-84. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/163391 (Datum pristupa: 29.11.2020.)
Vancouver
Moslavac T, Perl Pirički A, Benčić Đ, Rusman Š. Utjecaj vrste deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2010 [pristupljeno 29.11.2020.];33(1):74-84. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163391
IEEE
T. Moslavac, A. Perl Pirički, Đ. Benčić i Š. Rusman, "Utjecaj vrste deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja", Glasnik Zaštite Bilja, vol.33, br. 1, str. 74-84, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163391. [Citirano: 29.11.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (128 KB) str. 84-84 preuzimanja: 77* citiraj
APA 6th Edition
Moslavac, T., Perl Pirički, A., Benčić, Đ. i Rusman, Š. (2010). Influence of degumming type on rheological properties of crude sunflower oil. Glasnik Zaštite Bilja, 33 (1), 84-84. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/163391
MLA 8th Edition
Moslavac, Tihomir, et al. "Influence of degumming type on rheological properties of crude sunflower oil." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 33, br. 1, 2010, str. 84-84. https://hrcak.srce.hr/163391. Citirano 29.11.2020.
Chicago 17th Edition
Moslavac, Tihomir, Antonija Perl Pirički, Đani Benčić i Štefica Rusman. "Influence of degumming type on rheological properties of crude sunflower oil." Glasnik Zaštite Bilja 33, br. 1 (2010): 84-84. https://hrcak.srce.hr/163391
Harvard
Moslavac, T., et al. (2010). 'Influence of degumming type on rheological properties of crude sunflower oil', Glasnik Zaštite Bilja, 33(1), str. 84-84. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/163391 (Datum pristupa: 29.11.2020.)
Vancouver
Moslavac T, Perl Pirički A, Benčić Đ, Rusman Š. Influence of degumming type on rheological properties of crude sunflower oil. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2010 [pristupljeno 29.11.2020.];33(1):84-84. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163391
IEEE
T. Moslavac, A. Perl Pirički, Đ. Benčić i Š. Rusman, "Influence of degumming type on rheological properties of crude sunflower oil", Glasnik Zaštite Bilja, vol.33, br. 1, str. 84-84, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163391. [Citirano: 29.11.2020.]

Sažetak
Deguminacija ulja je postupak uklanjanja nepoželjnih negliceridnih sastojaka iz sirovog ulja kao što su fosfolipidi, lipoproteini, proteini i drugi spojevi koji uzrokuju visoke rafinacijske gubitke i umanjuju stabilnost ulja te utječu na senzorska svojstva ulja. Cilj ovog rada je istražiti utjecaj vrste deguminacije (vodena, kiselinsko-vodena, elektrolitima) na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja dobivenog metodom prešanja te izračunavanje prinosa i gubitka ulja tijekom raznih vrsta deguminacije ulja. Istraživan je utjecaj postupka odvajanja nastalog fosfolipidnog taloga od degumiranog ulja (centrifugiranje, lijevak za odjeljivanje) na reološka svojstva ulja. Uspješnost deguminacije ulja praćena je određivanjem reoloških svojstava degumiranog ulja i kvalitativnim sadržajem fosfora u degumiranom ulju. Mjerenja reoloških svojstava degumiranog ulja provedena su rotacijskim viskozimetrom primjenom sustava koncentričnih cilindara pri temperaturi 23 oC. Reološki parametri određeni su primjenom Newtonovog zakona. Rezultati istraživanja pokazuju da su svi ispitivani sustavi imali Newtonovski karakter. Postupak degumiranja utječe na reološka svojstva ulja te na udio zaostalih fosfolipida u ulju. Deguminacijom sirovog ulja otopinom elektrolita (NaCl) postiže se veća efikasnost uklanjanja fosfolipida iz ulja (manja viskoznost ulja, manji udio zaostalog fosfora u ulju). Vodenom deguminacijom u sirovom suncokretovu ulju zaostaje veći udio fosfolipida jer se ne izdvajaju nehidratibilni fosfolipidi iz ulja. Odvajanjem taloga fosfolipida iz degumiranog ulja postupkom centrifugiranja postižu se bolji rezultati nego primjenom lijevka za odjeljivanje tijekom 24 sata.

Ključne riječi
sirovo suncokretovo ulje; deguminacija; organske kiseline; elektroliti; reološka svojstva

Hrčak ID: 163391

URI
https://hrcak.srce.hr/163391

[engleski]

Posjeta: 376 *