Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj dodatka različitih biljnih ulja na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja

Tihomir Moslavac ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Đani Benčić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Melita Pašić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 273 Kb

str. 66-75

preuzimanja: 219

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 273 Kb

str. 75-75

preuzimanja: 484

citiraj


Sažetak

Oksidacijska stabilnost je važan parametar za procjenjivanje kvalitete ulja i masti, daje dobru procjenu stanja njihove osjetljivosti za oksidacijsko kvarenje. Istraživano je poboljšanje oksidacijske stabilnosti suncokretovog ulja u smjesi s repičinim uljem, uljem kikirikija, uljem kukuruzne klice i rižinim uljem. Ispitivana je smjesa različitih biljnih ulja sa suncokretovim uljem (25:75, 50:50). Oksidacija smjese dvije vrste ulja inducirana je i mjerena primjenom Rancimat metode (uzorak 3,0 g, temperatura 120 oC, protok zraka 9 L/h). Rezultat oksidacije ulja izražen je indukcijskim periodom (IP). Stabilnost smjese ulja proporcionalna je indukcijskom periodu.
Miješanje ispitivanih ulja sa suncokretovim uljem (25:75 i 50:50) dovodi do porasta oksidacijske stabilnosti smjese ulja. Rezultat miješanja ulja kukuruzne klice i rižinog ulja sa suncokretovim uljem (25:75, 50:50), za svako posebno, poboljšana je oksidacijska stabilnost smjese ulja u Rancimat testu od 14,4% do 34,4% s uljem kukuruzne klice i od 15,2% do 46,8% s rižinim uljem u usporedbi sa suncokretovim uljem (kontrolni uzorak). Ovo istraživanje prikazuje načine poboljšanja stabilnosti suncokretovog ulja miješanjem s repičinim uljem, uljem kikirikija, uljem kukuruzne klice i rižinim uljem.

Ključne riječi

biljna ulja; smjesa ulja; oksidacijska stabilnost; prirodni antioksidansi

Hrčak ID:

163407

URI

https://hrcak.srce.hr/163407

Datum izdavanja:

16.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.211 *