Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Bolesti i mane vina

Tomislav Ivandija
Branimira Marić


Puni tekst: hrvatski pdf 539 Kb

str. 82-90

preuzimanja: 455

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 539 Kb

str. 90-90

preuzimanja: 6.521

citiraj


Sažetak

Bolesti i mane vina izazivaju brojni mikroorganizmi- kvasci, plijesni ili bakterije, koji svojom životnom aktivnošću mijenjaju sastojke vina tako da kvare njihova organoleptička svojstva.
Nisu svi mikroorganizmi krivi jer među njima ima i onih koji su neophodni za nastanak i normalan razvoj vina. Nepoželjnima nazivamo uzročnike bolesti i samo njima onemogućavamo prisutnost, aktivnost i opstanak u vinu. Najčešće bolesti vina su vinski cvijet, octikavost, zavrelica, manitno vrenje i sluzavost.
Za razliku od bolesti, mane vina mogu biti posebno uzrokovane mikroorganizmima ili su posljedica nepovoljnih vremenskih prilika u doba dozrijevanja i berbe, a nerijetko posljedica nepažnje i neznanja. Najčešće mane vina su miris na sumporovodik, posmeđenje, crni, sivi i bijeli lom, okus po drvetu, bačvi,čepu, plijesni, peteljci ili neki drugi vinu strani okus ili miris.
Prvi uvijet kvalitetne prizvodnje je zrelo i zdravo grožđe. Jednako je važna čistoća podruma, suđa i naprava, pravilna vinifikacija, promišljena upotreba sumpornog dioksida, stručna dorada i njega. Nekada bolesti i mane nije moguće liječiti; ponekad izliječena vina više ili manje izgube od svoje kakvoće pa je najbitnije da do pojave bolesti ili mane uopće ni ne dođe.

Ključne riječi

bolesti vina; mane vina; mikroorganizmi

Hrčak ID:

163409

URI

https://hrcak.srce.hr/163409

Datum izdavanja:

16.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 7.594 *